Kiállítást rendeznek a Fortepan fényképgyűjtemény anyagából

MTI

2023.02.10. 21:07

Kiállítást rendeznek Berlinben a Fortepan magyar közösségi online fényképgyűjtemény anyagából.

Kiállítást rendeznek Berlinben a Fortepan magyar közösségi online fényképgyűjtemény anyagából.

A német fővárost magyar turisták szemszögéből bemutató tárlat bekerült a művészeti ág egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja, az Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) hivatalos programjába. Február 16-tól április 7-ig látogatható a berlini magyar kulturális intézetben (Collegium Hungaricum Berlin - CHB).

A Fortepan több ezer berlini vonatkozású felvételéből és a CHB archívumából válogatott killítás középpontjában az 1973-as év áll. Akkor nyílt meg Kelet-Berlinben - az egykori NDK fővárosában - a Magyar Kultúra Háza, amely gyorsan a helyi kulturális élet egyik központja lett, és akkor volt a város a VIT néven is ismert Világifjúsági Találkozó házigazdája.

A kelet Woodstockjaként is emlegetett fesztivál eseményei jórészt a magyar intézet közvetlen közelében zajlottak. A magyar turisták és az intézet hivatásos fotósainak képei azonban nemcsak a kelet-berlini belváros és a "béketábor" legnagyobb szabású ifjúségi rendezvényét mutatják be, mert sokan Nyugat-Berlinbe is átlátogattak, ahol színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak - emelték ki a CHB közleményében.

A szétszakított város mindkét felének életét magyar szemmel láttató kiállítás azt vizsgálja, hogy merre jártak az 1973-ban Berlinbe csöppenő magyarok, mi keltette fel az érdeklődésüket és milyen pillanatokat örökítettek meg.

Képeiken "siető járókelőket, flower power-mintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat és sztriptízbárok reklámjait láthatjuk" - írta a CHB.

Az EMoP európai nagyvárosok fotóművészeti fesztiváljainak hálózata, 2004-ben hozták létre Berlin, Párizs és Bécs kezdeményezésére. A német fővárosban az idei - tizedik - fotóhónapon száz helyszínen rendeznek kiállításokat. A CHB a fesztivál visszatérő résztvevője..

A Fortepan közösségi online fotóarchívum, 2010 óta a fortepan.hu oldalon működik, gyűjtőköre a huszadik századi magyar fotográfia. A társadalmi munkában fejlesztett gyűjteményt felbecsülhetetlen értékű történelmi forrásként tartják számon. Csaknem 180 ezer darab kiváló minőségű digitalizált fényképet tartalmaz az 1900 és 1990 közötti időszakból, mintegy 3400 fénykép Németországban készült.

.