A tánc világnapja - Gálaműsorral és szakmai díjak átadásával ünnepelnek

MTI

2023.04.29. 18:17

Gálaműsorral és szakmai díjak átadásával ünnepli a tánc világnapját szombaton a Magyar Táncművészek Szövetsége a Nemzeti Táncszínházban.

A táncszínház is csatlakozott a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához, amelyről Vidnyánszky Attila, a fesztivál művészeti vezetője, egyben a Nemzeti Színház vezérigazgatója számolt be a tánc világnapján tartott szombati sajtótájékoztatón.

Kiemelte: ez az első színházi olimpia, ahol a program szerves része a táncművészet. A táncszakma megérezte a lehetőséget ebben - mondta. Hozzátette: a táncszakmára a világra való nyitottság a jellemző, ebben példát mutathat a magyar színházi életnek.

Elmondta, hogy a magyarországi színházi olimpiát is a nemzetközi és műfaji nyitottság jellemzi, és ez az a nyitottság, aminek megtermékenyítő hatására a magyar színházi életnek nagy szüksége van, amiben a tánc világa élen jár.

Az olimpia vezérgondolata az, hogy megpróbálunk párbeszédet folytatni ahhoz, hogy elfogadjuk, megértsük egymást. Fontos, hogy kíváncsiak legyünk egymásra - tette hozzá.

Vidnyánszky Attila közölte, néhány napja az olimpia nemzetközi szervezőbizottságának tagja lett, és garantálja, hogy ezután a tánc a színházi olimpiákon hangsúlyosan jelen lesz.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a színházi olimpia keretében Budapest mellett Győr, Pécs, Szeged, Miskolc, Veszprém, Gyula, Kisvárda, Eger, Kápolnásnyék és további városok társulata és alkotóműhelye fogad külföldi táncelőadásokat.

Kiss János táncművész, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke ismertette a hazai táncszakma programnaptárát, kiemelve a XVIII. Magyar Táncfesztivált, a VI. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált, a 4. Under500 Fesztivált, a Café de la Dance Velencei-tavi nemzetközi kortárstánc fesztivált, az Erdélyi Táncháztalálkozót és a XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált.

Elmondta, az olimpia táncelőadásai beépülnek a már nagy hagyományú fesztiválok kínálatába.

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke elmondta: a tánc világnapját minden évben gálaesttel ünneplik, ahol a magyar táncélet szereplőit köszöntik és a művészeti produkciók mellett átadják a szövetség szakmai elismeréseit, az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait. Díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

A gálaest közreműködői az idei és a tavalyi év díjazottjai közül kerülnek ki, többek között a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendékei és a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói lépnek fel. Az est második felében az évad legjobb alkotója díjat elnyert Fodor Zoltán táncművész, koreográfus Szerelem a kolera idején című előadása látható az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat előadásában.

A Nemzeti Táncszínház programjait Ertl Péter igazgató mutatta be, kiemelve: a május 6-ig tartó Budapest Táncfesztiválon két neves külföldi együttessel és hazai előadásokkal várják a közönséget.

Hozzátette: július 5-től 14-ig nyári fesztivált szervez a táncszínház Budapesten, továbbá a 21. keszthelyi Táncpanorámát a Balaton Kongresszusi Központ és Színházzal szeptember 7. és 10. között rendezik meg.

Elmondta: a táncszínházban a 2022/2023-as évadban csaknem 300 előadást láthat a közönség, emellett az ország 26 különböző pontján találkozhatott a Nemzeti Táncszínház törzsegyüttesi körébe tartozó társulatok produkcióival.

Kiemelte: idei évad az innovációkról szólt. Az intézmény egy központi esemény-nyilvántartó rendszerben dolgozik, amely nemcsak a honlap, de most már a digitális programfüzet adatait is biztosítja, és vezérli a táncszínház digitális kijelzőinek működését.

Befogadó színházként évente csaknem 50 társulat, sok száz előadása látható nálunk - emelte ki, hozzátéve: egy telepített kamerarendszer segítségével rögzítik a próbákat és előadásokat, egy táncarchívumot létrehozva. Az adatbázist elérhetővé teszik a náluk fellépő együttesek számára.

A jövő évadban számos új bemutatóra és budapesti premierre készülnek. Az idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat Körforgás címmel tűzi műsorra legújabb darabját, a Duna Művészegyüttes az Apák és fiak című koreográfiát mutatja be, a Győri Balett A skarlát betű című előadást hozza el, és terveik között szerepel a Kecskemét City Balett két előadásnak, a Hattyúnak és Bánk bánnak a budapesti bemutatója is.

.