Budapest 150. évfordulójára készül a Margitszigeti Színház

MTI

2023.04.15. 13:02

Az intézmény Daniel Lozakovich világhírű hegedűművésszel nyitja meg a nyarat június 2-án.

Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányával, Daniel Lozakovich és a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével, Caramel és egy 150 fős gyerekkórus fellépésével ünnepli Budapest 150. születésnapját a Margitszigeti Színház.

Az intézmény Daniel Lozakovich világhírű hegedűművésszel nyitja meg a nyarat június 2-án. A hagyományosan megrendezett klasszikus zenei nyitókoncertet a rangos szimfonikus együttessel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral évről-évre várja a közönség - szerepel az esemény ajánlójában.

Az előadás nyitásaként Caramel egy 150 főből álló gyermekkórussal adja elő Budapestről írt, 1873 című szerzeményét. A lélekemelő dal egy, a fővároshoz szóló szerelmeslevélként is értelmezhető - fogalmaznak.

Az estét a világ legnagyobb színpadain fellépő Daniel Lozakovich elmélyült, kiegyensúlyozott, túlzásoktól mentes játéka teszi különlegessé. A műsorban olyan művek hangzanak el, mint Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Camille Saint-Saëns III. h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

A közleményben felidézik: messzire nyúló előzmények után Buda és Pest összevonásáról az Országgyűlés 1872 végén hozott törvényt, amelyet az uralkodó, I. Ferenc József 1872. december 22-én szentesített, és másnap ki is hirdették.

.