Ezek a mobilkészülékek voltak a legnépszerűbbek a támogatott cseréknél

MTI

2023.04.18. 13:17

Csaknem 120 ezren cseréltek mobilkészüléket az NMHH támogatásával

Mintegy 120 ezren vették igénybe a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)támogatását mobilkészülékeik cseréjéhez 4,2 milliárd forint értékben - tájékoztatta az NMHH kedden az MTI-t.

A hatóság közleményéből kiderül, hogy az elavult telefonok cseréjéhez 20-40 ezer forintos támogatást biztosítottak az elmúlt tizenkét hónapban. Feltétel volt, hogy a lakossági felhasználó 3G- vagy 2G-készülékét leadja és új, legalább 4G-képes telefont vegyen.

A NetreFel nevű készülékcsere-programmal és a hozzá kapcsolódó edukációs kampánnyal az NMHH a 3G-hálózatok zökkenőmentes kivezetését kívánta támogatni.

A készülékcsere-program legfontosabb eredménye az, hogy a Telekom és a Vodafone 3G hálózatának teljes, a Yettel 3G hálózatának pedig részleges lekapcsolása zökkenőmentesen, fogyasztói panaszok nélkül megtörténhetett 2022-2023-ban - írták.

Hozzátették: a 3G-hálózatok kivezetése a hazai lakossági készülékállomány korszerűsödése a következő években érdemben hozzájárulhat a frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználásához, az 5G terjedéséhez, a mobilinternet szolgáltatás választékának és minőségének javulásához.

A statisztikák szerint négy készülékcseréből hármat elektronikai áruházakban, egyet mobilszolgáltatók fiókjaiban bonyolítottak le.

A cserék legnépszerűbb modellje a Samsung Galaxy A13-as volt, 35 százaléka ezt a típust választotta; továbbá Dobogós még a Xiaomi Redmi 9AT - 15 százalék - és a Nokia 225 - 10 százalék - is.

.