Vívó-vk - Szilágyi Áron bronzérmes Szöulban

MTI

2023.04.29. 13:07

Az olimpiai kvalifikációs időszak jövő év márciusával zárul.

Szilágyi Áron bronzérmet nyert a vívók olimpiai kvalifikációs sorozatának első versenyén, a szöuli kard Grand Prix-n.

A férfiaknál a két kiemelt, Szilágyi és Szatmári András mellé egyedül Iliász Nikolász tudott csatlakozni a főtáblára a négy selejtezős magyar közül. A legjobb 64 között a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári, valamint Iliász vereséget szenvedett, a háromszoros olimpiai bajnok, tavaly vb-aranyérmes Szilágyi viszont az elődöntőig menetelt. A viadal honlapja szerint 15-11-re verte a hongkongi Leung Tin Csinget, 15-7-re az olasz Giovanni Repettit, 15-14-re a szintén olasz Ricardo Nucciót, majd 15-7-re az amerikai Colin Heathcockot. A fináléért a csapatban négyszeres világ- és egyszeres olimpiai bajnok, egyéniben 2019-ben vb-aranyérmes dél-koreai Oh Szang Ukkal vívott, akitől 15-6-ra kikapott. Szilágyi az idény során korábban GP-t nyert Orleans-ban decemberben és győzött a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti vk-n márciusban.

A szöuli GP női versenyében mindegyik magyar kardozónak pástra kellett lépnie a kvalifikációban, és ötből négynek - Márton Annának, Battai Sugárnak, Pusztai Lizának és Katona Renátának - sikerült a főtáblára jutás.

Közülük a tokiói olimpián sérült térddel negyedik, majd műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után a nemzetközi porondra január közepén visszatért Márton menetelt a legtovább, akit a negyeddöntőben az egyéniben négyszeres világbajnok ukrán Olga Harlan állított meg 15-7-es asszóval. Márton hetedik lett, míg Pusztai a legjobb 16-ig, Battal a 32-ig jutott, Katona pedig vereséget szenvedett az első fordulóban.
Az olimpiai kvalifikációs időszak jövő év márciusával zárul.

.