Magyar Mozgókép Díjak - Megvannak az idei jelöltek

MTI

2023.05.11. 22:59

Az ünnepélyes díjátadó június 10-én Veszprémben lesz.

Kihirdette a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjeit az előzsűri bizottsága. A húsz kategóriában öt-öt film és alkotó szerepel a listán; a legjobb nagyjátékfilm díjáért Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyez.

Az ünnepélyes díjátadó június 10-én Veszprémben, a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program által közösen rendezett Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, ahol június 7-től a közönség is láthatja a jelölt filmeket - közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén mintegy kétszáz filmet neveztek az alkotók, játékfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmeket, animációs filmeket, egészestés dokumentumfilmeket, rövid dokumentumfilmeket és tévésorozatokat. Az előzsűriben az EKF, az NFI és a Magyar Filmakadémia szakmai delegáltjai döntöttek arról, melyik öt alkotást és alkotót jelölik a Magyar Mozgókép Díjakra.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyez. A legjobb rendező díjának öt jelöltje Bernáth Szilárd (Larry), Csoma Sándor (Magasságok és mélységek), Kerékgyártó Yvonne (Együtt kezdtük), Szakonyi Noémi Veronika (Hat hét) és Tősér Ádám (Blokád). A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Baranyi Benő (Zanox-Kockázatok és mellékhatások), Bernáth Szilárd (Larry), Csoma Sándor (Magasságok és mélységek), Szakonyi Noémi Veronika (Hat hét) és Tősér Ádám (Blokád) között dől el.

A legjobb női főszereplő kategóriában Bánovits Vivianne (Az énekesnő), Csonka Eszter (Szelíd), Pál Emőke (Magasságok és mélységek), Román Katalin (Hat hét) és Stork Natasa (Veszélyes lehet a fagyi) került a jelöltek közé. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Mészáros Máté (Nyugati nyaralás), Seress Zoltán (Blokád), Trill Zsolt (Magasságok és mélységek), ifj. Vidnyánszky Attila (Blokád) és Vilmányi Benett (Larry) közül kerül ki a győztes. Az operatőrök között Nagy András (Blokád), Tóth Levente (Magasságok és mélységek), Győri Márk (Hétköznapi kudarcok), Fecske Flóra és Vecsernyés János (Béke - A nemzetek felett), valamint Dévényi Zoltán (Hat hét) versenyez.

A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltje Dombrovszky Linda A helység kalapácsa; Vitézy László Az énekesnő; Szűcs Gábor Kék, kék, kék; Iványi Marcell Örök hűség és Paczolay Béla Pacsirta című alkotása. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában A döntés (Vízkeleti Márton-Ugrin Julianna), az Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes (Oláh Kata), A kinematográfus (Medvigy Gábor-Bollók Csaba), a Béke - A nemzetek felett (Tősér Ádám) és a Szabadító (Hajnal Gergely) lett jelölt. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Az Aranyvonat legendája (Szász Attila), A maga természete szerint (Ugron Zsolna, Szebeni Zsuzsanna, Bertha Lívia), A moszkvai fogoly (Pajer Róbert), az Olimpiai álom Erdélyben (Szarka Nóra) és az Örököse a nemzet (Novák Emil) lesz versenyben.

A legjobb kisjátékfilm öt jelöltje az Affrikáta (Gyimesi Anna), a Café Marilyn (Reszeli Soós András), a Pragma (Szelestey Bianka), a Sose lesz vége (Somossy Barbara) és a Vigyél el (Oláh Kata). A legjobb animációs film kategóriában a Cigánymesék-Valaha madarak voltunk (Horváth Mária), az Intermission (Bucsi Réka), a Műanyag égbolt (Bánóczky Tibor-Szabó Sarolta), a Toldi (Jankovics Marcell-Csákovics Lajos) és a Városi legendák (Glaser Kati) szerepel az ötös listán.

A legjobb tévésorozat kategóriában A besúgó (Szentgyörgyi Bálint-Mátyássy Áron-Miklauzic Bence), A Király (Zomborácz Virág-Kovács István-Kovács Dániel Richárd), az Aranybulla (Kriskó László), az Elveszett idők (Nagy István) és a Hazatalálsz (Mátyássy Áron, Hajmási Péter, Bánovits Ottó, Kubinszky Péter, Buday Balázs) közül kerül ki a győztes.

Idén ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Koltai Lajos operatőr, rendező, tagja Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János rendező-operatőr.

A Magyar Mozgókép Díj (2014-2020 között Magyar Filmdíj) Magyarország 2014-ben alapított legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díja, amelyet műfaji és alkotói kategóriákban a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek és készítőiknek ítélnek oda.

.