Május első vasárnapja - Ma van anyák napja

alon.hu

2023.05.07. 04:37

Az anyák napját világszerte megünneplik, csak más-más napokon.

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, csak más és más napokon ünneplik a különböző országokban. Az anyák napja története az ókori Görögországba nyúlik vissza. 

Anyák napja Magyarországon mindig május első vasárnapján. 

Május első vasárnapján, Magyarországon kívül még, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia ünnepli ekkor.

Hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet 1925-ben, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Három évvel később miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Május második vasárnapján ünneplik az anyák napját az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Cipruson, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Japánban, Kanadába, Németországban, Olaszországban, Peruban, Szlovákiában, Svájcban, Tajvanon és Törökországban.

Május 10-én van anyák napja: Latin-Amerika legtöbb országában (például Guatemala és Mexikó), Hongkongban, Indiában, Pakisztánban és  Szingapúrban.

Május 26.: Lengyelországban

Május utolsó vasárnapján: Franciaországban, Marokkóban és Svédországban ünneplik az anyák napját.

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján tartják, többek között Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Horvátországgal és az Amerikai Egyesült Államokkal együtt.

.