Csapdák, növények és illatok - Hatékony praktikák a szúnyogok ellen

Szúnyogok

alon.hu

2023.06.29. 17:57

Így védekezzen a szúnyogok ellen - 12 hasznos tipp

Nyáron rengeteg kellemetlenséget okozhatnak a lakásba betévedt szúnyogok. Nem ismeretlen helyzetet, amikor épp álomba szenderülnénk, megszólal egy baljósan zümmögő hang. Összegyűjtöttünk néhány házi praktikát a szúnyogok elleni harchoz.

1. Szárítás

Az első és legfontosabb, hogy eső után kutassuk fel a ház körül megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat. Söpörjük el, szórjuk be homokkal, a lényeg, hogy gyorsan kiszáradjon a felület. A kertben már az ültetésnél érdemes figyelni arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert az ilyen helyeken szívesen megtelepednek a szúnyogok.

2. Szúnyogháló

Másodszor, a legjobb védekezési forma a szúnyogok ellen a szúnyogháló. Célszerű egyet-egyet feltenni az ablakokra. Ha pedig már felszereltünk néhányat, akkor nem árt ellenőrizni őket, hogy nem szakadtak-e ki, illetve az illesztés megfelelő-e.

Harmadszorra jöjjenek az illatok.

3. Citrom, eukaliptusz, szegfűszeg, fodormenta illat

A szúnyogok nem szeretik ezeket az illatokat, ezért egy-egy hasonló aromájú illóolaj, mécses vagy gyertya kellemes segítség lehet. Azonban az adagolással vigyázni kell, mert az olajok tömény, erős illatúak, így túlzott használatuk akár a használójuknak is kellemetlen lehet.

4. Balkonon is tartható növényekcitromfű, levendula és társai

Számos növény bocsát ki a virágából, vagy leveléből olyan illatot, amely távol tartja a vérszívókat. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét vagy kakassarkantyút ültetni a kertbe, illetve az ablakpárkányra tenni ezekből néhány cseréppel.

5. Füstölő

Akik kedvelik a különféle illatú füstölőket, azoknak van egy jó hírünk: a szúnyogok nem szeretik, így ezzel is távol lehet tartani őket.

6. Szegfűszeggel tűzdelt citrusfélék

Ha valaki ódzkodik a füstölők használatától, annak jó megoldás lehet az is, ha hálószobájában szegfűszeggel teletűzdelt, félbevágott citrusfélét helyez el.

7. Almaecet-csapda

Egy tálka almaecet magához vonzza a szúnyogokat, ezzel a „célszemélyekről” eltereli a figyelmet.

8. Gesztenye- és diófalevél főzet

A két fa leveleiből készült lé lapos tálkába öntve szúnyogűző hatású. Arra azonban ügyelni kell, hogy olyan edénybe főzzük őket, amelyet a napi konyhai munkákban nem használunk.

9. Egy csésze tea

Nagyon kellemes és egyszerű módja a szúnyogok elleni harcnak, ha aromás gyógynövényekből (citromfű, menta) készített kis csésze teát helyezünk el hálószobánkban.

10. Szegfűszeges tasak

Hajtogassunk gézből kis tasakokat, majd töltsük meg őrölt szegfűszeggel, és helyezzük el a lakás különböző helyiségeiben. Illata kellemes, és rendkívül hatékony védelmet nyújt.

11. Fokhagyma

Úgy tűnik nem megalapozatlan a vámpír sztorikból ismert fokhagyma-trükk. Nos, a szúnyogok esetében hatásos lehet, mivel az elfogyasztott fokhagyma "illata" a bőrön kipárologva távol tartja őket.

12. Bőrbe dörzsölt növények

Ha valaki idegenkedik a különféle szúnyogriasztó készítményektől, és inkább természetes módon szeretné védeni bőrét a szúnyogok ellen, akkor eredményes, bár kicsit macerás megoldás, ha borsmenta-, citromfű-, levendula- vagy petrezselyemlevelet dörzsöl szét a testén.

.