Faanyagszőkítést végző céghálózatot leplezett le a Nébih

MTI

2023.06.16. 17:02

Úgysem hinné el, hogy mit jelent ez a kifejezés.

Tíz cégből álló hálózat "faanyagszőkítési" tevékenységét szüntették be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei; a társaságok egymás között adták-vették a termékeket, ellehetetlenítve ezzel, hogy azokat nyomon lehessen követni - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A hálózatban működő cégek közül hat kizárólag számlákat állított ki, valós faanyag-kereskedelmi tevékenységet nem végzett, a további négy cég - különböző Tolna vármegyei településeken - valóban működött - írta a Nébih.

A csoportot társhatósági jelzés alapján kezdték vizsgálni a hivatal faanyagellenőrei. Az ellenőrzés során a vizsgált cégek nem tudták igazolni a fatermékek származását, holott az alapvető követelmény.

A hatóság a megfelelően részletes árukísérő dokumentumok hiánya miatt összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki, emellett a működő négy cég faanyag-kereskedelmi tevékenységét felfüggesztette.

A Nébih hangsúlyozta: ha igazolatlan eredetű faterméket forgalmazó céget talál, annak kapcsolati hálóját feltérképezi, és szükség szerint tovább követi az illegális eredetű faanyagot.

.