Múzeumok éjszakája - Budapesten és Szegeden is szervez programokat a Neumann Társaság

MTI

2023.06.20. 09:30

Ingyenes, szórakoztató rendezvényekkel az érdeklődőket.

Budapesten és Szegeden is szervez programokat a Neumann Társaság a Múzeumok éjszakáján: szombaton az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában várják ingyenes, szórakoztató rendezvényekkel az érdeklődőket.

Mint a szervezet közleményében kiemelik, az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Óbudai Egyetem 16 és 23 óra között közös szervezésű programokkal készül az egyetem Neumann János Informatikai Karának aulájában, tisztelegve Neumann János születésének 120. évfordulója előtt. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításon 15 és 23 óra között zajlanak a programok, a tárlatvezetéseken a tudós életműve mellett a távközlés és a számítástechnika fejlődését is megismerhetik az érdeklődők.

Az Óbudai Egyetem aulájában a látogatók Kutor László IT Evolúció című kiállításán megismerhetik az informatika történetét, valamint a helyszínen a társaság Informatikatörténeti Fórumának tagjait, a magyar informatika idősebb szereplőit is kérdezhetik a kezdetekről. Az este folyamán az érdeklődők megtekinthetik a "trendben vagyunk" című élő bemutatót, amelynek első részében Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója történelmi perspektívában mutatja be a villamos gépek két meghatározó elemét, a villanymotort és annak áramforrásait. A bemutató második részében Kutor László címzetes egyetemi tanár azokról a tendenciákról beszél, amelyek elindításában Neumann Jánosnak fontos szerepe volt.

Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság marketingigazgatója a #neumann120 tablókiállításon keresztül avatja be a résztvevőket a magyar zseni életének legérdekesebb momentumaiba, este pedig Túléljük-e a technikát? címmel tart beszélgetést Fedina Lídiával és Kevereschán Andrással, a Galaktika és a Neumann Társaság idei  novellapályázatának díjazott sci-fi szerzőivel.

Az Idézhető Neumann János - nagy mondások egy nagy embertől című, rendhagyó idézetgyűjteményt és életrajzi albumot a két szerző, Hargittai István és Hargittai Balázs mutatja be, majd záróprogramként húszperces beszélgetésre kerül sor Haász Ágnessel, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnökével Neumanntól a computer artig címmel a jelenleg is zajló Hommage á Neumann képzőművészeti pályázat és kiállítás kapcsán.

A szegedi programokon Vágfalvi Zoltán Csaba, az SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimnáziumi tanár azt vizsgálja, újítóként hogyan alakulhatott volna Neumann János pályája, ha nem a matematika tudományát választja, hogyan reagált volna útkeresésére a kortárs politikum vagy akár az állambiztonság. Tóth I. János, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének munkatársa előadásában a játékelmélet előzményeit mutatja be, kifejtve Neumann János meghatározó szerepét annak kialakulásában, majd későbbi fejlődésében, valamint azt, hogyan használható az elmélet a társadalmi problémák elemzésére.

A 10 éves Informatika Történeti Kiállítást Orbán Hedvig, az Agóra igazgatója köszönti, majd Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus és Megyery Károly, a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója, mentora a világszinten is egyedülálló tárlat nem mindennapi létrejöttéről beszél, felidézve a legfontosabb mérföldköveket. Kónya Orsolya második előadásában a Neumann-elveken keresztül avatja be az érdeklődőket a ma is használatos számítógépek működési elveibe.

Gál Péter programtervező, játéktervező előadásában az ördöglakatok világán keresztül vizsgálja a Neumann-elv alapú számítógépek működését, Korom Dezső és Szendrei József távközlési szakértők pedig azt tekintik át előadásukban, milyen hatása volt Neumann Jánosnak a telekommunikáció fejlődésére a távírótól az okostelefonokig.

.