Száznál több program várja az érdeklődőket a Csabai Nyár rendezvénysorozaton

MTI/alon.hu

2023.06.04. 14:13

Koncertek, színházi előadások, kiállítások lesznek.

Száznál több program várja az érdeklődőket a három hónapos Csabai Nyár rendezvénysorozaton Békéscsabán, a Munkácsy-negyedben.

Színes, gazdag programkavalkád várja a békéscsabaiakat és a békési vármegyeszékhelyre látogatókat három hónapon át. 
A város kulturális intézményei évről évre összefogva, közösen szervezik a nyári programokat az immáron Munkácsy-negyedre keresztelt "kulturális, művészeti élményhelyszínen".

A Városházi Estéken július 4-én Rakonczay Viktor és Kökény Attila koncertjét; a főtérre pedig nagykoncerteket szerveznek: július 4-én egy Beatles-emlékkoncertet, 15-én a Blahalouisianát, 21-én pedig a Dolly Rollt, utóbbira 1500-2000 nézőt várnak. Augusztus 20-án a Paso és a Bikini koncertezik majd Békéscsabán.

A békéscsabai városháza udvarán felállított színpadon az idén Molnár Piroskával és Jordán Tamással nyitnak június 22-én, akik Arbuzov Kései találkozások című romantikus vígjátékát adják elő.

Musicalesten lép fel Gubik Petra és Kocsis Dénes; Janza Kata és Polyák Lilla pedig retroshow-val szórakoztatja a közönséget. Sasvári Sándor és lánya, Léna a "Ha van közös akarat a Kárpátok között" című estjét hozza el a Viharsarokba.

A Hunyadi Sándor-novella alapján készült, A vöröslámpás ház című zenés vígjátékot a Turay Ida Színház előadásában láthatja a közönség; a Pesti Művész Színház pedig Marc Camoletti Boldog születésnapot! avagy Hatan pizsamában című vígjátékát hozza el Nyertes Zsuzsával és Egyházi Gézával a főszerepben.

Ullmann Mónika és Makranczy Zalán Terrence McNally Ketten egyedül című romantikus vígjátékban lép fel. Zárásként pedig a Békéscsabai Jókai Színház nagysikerű, Anconai szerelmesek című, olasz slágerekekel tarkított előadását láthatja a közönség, de azt már Békéscsaba főterén.J

A programok között július 13-án lesz Schéner Mihály-emlékkiállítás, valamint az augusztus 3-tól látogatható Megyeri-Horváth Gábor-tárlat. A művészekkel a tervek szerint nyáron közös alkotói programokat is szerveznek a Mesterektől tanulunk elnevezésű sorozatukban.

Július 2-ig látogatható a Pesttől Aradig, eufóriából letargiába című, az 1848-49-es eseményeket és Békés vármegyei vonatkozásaikat feldolgozó tárlatuk. Ehhez kapcsolódóan június 8-án Petőfi-kávézó elnevezéssel szerveznek a költő szellemiségét megidéző zenés-verses estet a Békéscsabai Jókai Színház ifjú színészeinek közreműködésével.

A Békés Megyei Könyvtárban június 1-3. között Japán napokat rendeznek, a 94. Ünnepi Könyvhét békéscsabai programjait június 8-9-én tartják. A nyár folyamán folytatják a Városismereti séták sorozatot a Munkácsy-negyedben; június 24-én egy Munkácsy-festményeket feldolgozó animációs koncertre, július 21-én pedig Papp Ádám, "a kortárs irodalom fenegyerekeként emlegetett" író blues hangulatú élőzenével tarkított felolvasóestjére várják az érdeklődőket
Június 3-án, szombaton a Bábművészeti Világtalálkozó keretein belül gólyalábas utcaszínház, marionett- és árnyjáték várja az érdeklődőket, Ivan Gontko egész nap verklin játszik, és lesz egy Pulcinella-előadás is.

 Június 18-án egy spanyol társulat Zeppelinnel vonulva bohócmutatványokkal szórakoztatja az érdeklődőket; aznap este Hadik-Karádi-koncert is lesz. Június 23-25. között pedig vásári bábjáték, Sarkadi Bence világjáró marionettjei, gólyalábasok és kesztyűs bábjáték várja a kisebbeket, Sofie Krog pedig Díva című előadásával a felnőtteket.

A Séner-emlékévhez kapcsolódva július 14-én mutatják be a Miska című előadást.
    A részletes programkínálat megtekinthető az intézmények és a város honlapjain; valamint a www.munkacsynegyed.hu oldalon.

.