Augusztus 2. és 6. között a Káli-medence tíz településén Kőfesztet rendeznek

MTI

2023.07.20. 20:10

Több mint kétszáz program várja az érdeklődőket.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 2. és 6. között Veszprém vármegyében a Káli-medence tíz településén, ahol több mint kétszáz program várja az érdeklődőket.

A kékkúti Kőkút Kert Vendéglőben hétfőn tartott programismertető sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jelezte: a Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program térségének olyan pontjára hozott öt éve új rendezvényt, amely turisztikai attrakcióival és az itt élők vendégszeretetével korábban is megérdemelte volna a reflektorfényt.

A miniszter a Kőfesztet olyan fesztiválnak nevezte, amely közösséget teremt, hiszen a hagyományok felelevenítésével az itt élő közösségekre építve egész évben olyan rendezvénysorozatot valósít meg, amely hozzáad a térség karakteréhez. Emellett pedig táj- és közösségazonos is - mondta.

Navracsics Tibor kiemelte: szeretnék, hogy 2023 végével ne fejeződjön be az EKF programsorozata, hanem a rendezvények - köztük a Kőfeszt is - tovább folytatódjanak Veszprémben és a Bakony-Balaton térségben.

Csúri Ákos, a fesztivál alapítója hangsúlyozta: céljuk továbbra is a Káli-medencét és a térséget a magyar folklór középpontjába helyezni. Hozzátette: a tíz településen - Ábrahámhegyen, Badacsonyban, Balatonhenyén, Kékkúton, Köveskálon, Kővágóörsön, Pálkövén, Révfülöpön, Salföldön és Szentbékkállán - tartott Kőfeszt programjai ingyenesek.

Emlékeztetett: a tavalyi programok több mint 40 ezer látogatót vonzottak, de továbbra sem egy tömegrendezvény rendezése a cél.

A programok közül kiemelte, hogy Petőfi 200 címmel Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, Szalonna és Bandája, illetve a Modern Art Orchestra ad műsort szerdán a kővágóörsi sportpályán, szombaton pedig a kővágóörsi Mozi Étteremben Cseh Tamás születésének 80. évfordulója előtt tiszteleg a Vodku Fiai.

Az öt napon fellép mások mellett Tóth Gabi, a Szent Efrém énekegyüttes, a Blues MD Tátrai Tiborral, Dresch Mihály, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is.

A Pannon forgatag Veszprém vármegye népzenei néptánchagyományait mutatja be, vasárnap pedig újdonság lesz a Kő-Bajusz-Feszt, hiszen a Magyar Bajusz Társaság 15 év után a Kiskunságból a Kőfesztre hozza a bajszos emberek találkozóját.

Navratil Andrea népdalénekes a sajtótájékoztatón a fesztivál közösségépítő funkciójáról beszélt, valamint a népzenei és a néptánchagyományok őrzésére hívta fel a figyelmet.

Mocselini Rudolf, a vásári forgatagot szervező Ördögszekér Egyesület alapítója beszélgetős fesztiválként jellemezte a Kőfesztet, amelyet nem a rohanás jellemez.
 

.