Ha külföldre utazik, ez segítséget jelenthet, ha megteszi

MTI

2023.07.26. 15:07

A külföldre utazók regisztráljanak konzuli védelemért.

Az erdőtüzekkel érintett görög szigetekre utazást tervezők gondolkodjanak el útjuk elhalasztásán, ha pedig utaznak, regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján - ajánlotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás kiemelte: Magyarország akkor tud segíteni, akkor tudják felvenni a kapcsolatot valakivel, ha tudják, hogy az érintett térségben van.

Tájékoztatása szerint a magyar hatóságok Rodoszon 356 magyarral vannak kapcsolatban. Közülük 117-et evakuáltak már, míg 53-an elhagyták vagy csütörtökön fogják elhagyni a szigetet, de senki sincs veszélyben.

Az államtitkár Korfun 118 magyarról tud, de jelenlegi információi szerint ott az evakuáció nem érintett magyarokat.

Menczer Tamás közölte: a görög hatóságok mindenkinek biztosítják a transzfert a reptérre, és ha valaki elvesztette úti okmányait az evakuáció során, a görög hatóságok a reptéren kiállítanak neki egy jegyzőkönyvet, amellyel fel lehet szállni a repülőgépre.

Az államtitkár a műsorban felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde előtt találkozott az új román miniszterelnökkel, akivel korrekt tárgyalást folytattak a kölcsönös tisztelet jegyében.

A magyar fél világossá tette, hogy támogatja Románia schengeni csatlakozását, és a magyar kormányfő az esemény után megköszönte a románoknak a tusnádfürdői rendezvény biztosítását - jelezte.

Hangsúlyozta: Magyarország minden országgal a kölcsönös tiszteletre épített jó kapcsolatokban érdekelt. A tiszteletbe pedig beletartozik az is, hogy őszintén beszélünk, őszintén értékeljük a helyzetet, és az is, hogy nem mondjuk meg a másiknak azt, hogy miről beszélhet és miről nem - jegyezte meg az államtitkár.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a migrációról úgy fogalmazott: Brüsszelben továbbra sem megállítani, hanem megszervezni akarják a bevándorlást.

Kijelentette: egyedül a magyar modell működik, amelynek alapja, hogy a migránsok kérelmeit az EU határain kívül kell elbírálni. Aki biztonságos országokon - Törökországon, Görögországon, Bulgárián, Észak-Macedónián, Szerbián - keresztül érkezik, nem menekült, hanem bevándorló - tette hozzá.

.