Az idén már másfél millióan utaztak a balatoni hajókon, kompokon

MTI

2023.08.19. 19:15

Az online jegyvásárlások száma közel 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A Bahart (Balatoni Hajózási Zrt.) hajóinak forgalma az idén a tavalyi nyárhoz hasonlóan alakult eddig: a kompok utasszáma elérte az 1 milliót, a személyhajók utasforgalma pedig meghaladta a félmilliót - közölte Veigl Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-vel csütörtökön.

A társaság közleményben ismertette: a Szántód-Tihany között közlekedő kompot 8 százalékkal választották többen a vírusjárvány előtti évhez, 2019-hez képest idén augusztus 15-ig, a személyhajókon pedig 6 százalékos az utasforgalom növekedése.

Kerékpárokból a kompok több mint 85 ezret szállítottak augusztus közepéig, ami 8 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, a személyhajókon pedig 21 százalékkal többen utaztak biciklivel, mint tavaly ilyenkor.  

A közlemény kiemeli, hogy a cég számára a legutóbbi volt az idei legforgalmasabb hét. Augusztus 12-én, szombaton a kompok több mint 18 ezer utast és közel 5 ezer gépjárművet szállítottak. A személyhajózásban július 27-én mértek csúcsszámokat, közel 18 ezer utassal. Továbbra is kiemelt szerepet kapnak az augusztus 27-ig tartó főidényben a programhajók, amelyekből idén többet indított a Bahart: a gyerekprogramokat kínáló varázshajókat eddig 6 ezer vendég vette igénybe, a bulihajókon pedig több mint 15 ezren szórakoztak.

Az online jegyvásárlások száma közel 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A Bahart sétahajóin Siófokról eddig 24 ezren, Balatonfüredről 23 ezren, Keszthelyről több mint 18 ezren utaztak. A legnépszerűbbek a naplementenéző járatok. A menetrendi hajózásban leglátogatottabb továbbra is a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonal, amire 153 ezren váltottak jegyet, valamint a Fonyód-Badacsony útvonal, amelyen idáig 140 ezren utaztak.

A társaság hangsúlyozza: az utóbbi hetek igazi nyári időjárásának is köszönhetően a kompok és személyhajók szinte folyamatosan teljes kapacitással közlekednek a Balatonon. Ezen a hétvégén a tóparti települések tűzijátékaihoz igazítva plusz hajókat is indítanak.

A Bahart négy új hajójáról - amit nyár elején szállítottak a Sió-csatornán át a Balatonra, részben szétbontott állapotban - Veigl Gábor elmondta, még az ősz folyamán bemutatják őket a nagyközönségnek. A két új komp várhatóan az év vége felé, míg a két új személyszállító hajó 2024 nyarán áll forgalomba.

.