Közszolgálati média-újságíró és szerkesztő képzés indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

MTI

2023.08.03. 11:50

Célja, hogy újságírói, szerkesztői ismereteket adjon át a média, azon belül is a közmédia iránt érdeklődő hallgatóknak.

Újságírói, szerkesztői ismereteket sajátíthatnak el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésében zajló, szeptemberben folytatódó szakirányú továbbképzésen a hallgatók. A képzésre diplomások, illetve utolsó éves egyetemi, főiskolai hallgatók jelentkezhetnek, a felvételi beszélgetéseket augusztus végén tartják, és a képzést sikeresen elvégzőknek álláslehetőséget ajánl a közmédia - közölte az NKE csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MTVA ismét meghirdette szakirányú továbbképzését, amelynek célja, hogy újságírói, szerkesztői ismereteket adjon át a média, azon belül is a közmédia iránt érdeklődő hallgatóknak.

A levelező rendszerű képzés tematikájában a közszolgálati és kereskedelmi média szerepének elméleti és gyakorlati kérdései, a média működésével kapcsolatos alapvető jogi ismeretek, a társadalmi kommunikáció, valamint a szociálpszichológia tárgyak is szerepelnek - tették hozzá.

Jelezték: a két féléves képzés fókuszában a gyakorlati tudnivalók állnak, az előadók olyan tapasztalatokat, információkat osztanak meg a résztvevőkkel, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy újságíróként vagy szerkesztőként megállják a helyüket a médiapiacon.

A képzés gyakorlatorientáltságát mutatja, hogy az órák jelentős részét (vágás, operatőri- és adásrendezői ismeretek, video- és hangtechnikai képzések) az MTVA-ban és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. által biztosított helyszíneken, eszközökkel és tapasztalt szakemberek bevonásával tartják meg - áll a közleményben.

A korábbi évek tapasztalatairól azt írták, hogy a felvett hallgatók jelentős százaléka már a képzés során bekapcsolódott egy-egy szerkesztőség munkájába; a legkülönbözőbb területeken kezdhették meg pályafutásukat a nyomtatott sajtótól az online médián át a televízióig.

A közszolgálati média-újságíró és szerkesztő szakirányú továbbképzési szak nemcsak a leendő médiaszakemberek, hanem mindazok számára hasznos információkkal, tapasztalatokkal szolgálhat, akik munkájuk vagy érdeklődésük révén kapcsolatba kerülnek a médiával - közölte az NKE.

.