Kutatók éjszakája - Interaktív bemutatók és előadások a Fővárosi Állatkertben

MTI

2023.09.29. 16:14

Az állatkerti munka kulisszatitkaival és tudományos hátterével ismerkedhetnek meg az érdeklődők péntek este a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Kutatók éjszakáján.

Az állatkerti szakemberek több interaktív állomással és előadással is készülnek az estére - áll az intézmény közleményében.

A Kutatók éjszakája este tíz óráig tartó programjainak helyszíne az állatkerti Nagyszikla belsejében található Varázshegy lesz, ahová nem az állatkert főbejáratán, hanem az elefántházi kapun lehet majd bejutni.

Az előadásokon szó lesz az állatkerti elefántok gondozásáról, a vombatokról és a hangyászsünökről, Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője érdekességeket mesél majd a 157 éves intézmény történetéből, de lesz előadás a cápasuliban élő állatokról és az állatkertek fajmentő szerepéről is.

Az interaktív állomáshelyeken a közönség megismerkedhet az egzotikus állatok anatómiájával, az állatkerti vadállatmentéssel, a tengeri állatok gondozásával, az ízeltlábúak világával, az állatkerti állatok takarmányozásának titkaival, a növényvilág érdekességeivel, sőt még az állatkert archívumának néhány különleges dokumentumával is.

A programkínálat középpontjában az állatkertészet áll. Ez egy olyan alkalmazott tudományág, amely összefogja a zoológia, az élettan, az állatorvostudomány, a genetika, a botanika, a kertészet, a természetvédelmi biológia, a takarmányozástan, a pedagógia, a műszaki tudományok, a közgazdaságtan és még számos más tudományterület eredményeit. Ezek mind szükségesek ugyanis az állatkertek működtetéséhez, fenntartásához, az élő gyűjteményről való gondoskodáshoz.

A programkínálatban az állatkert különleges figyelmet szentel a tengerek és óceánok élővilágának is, hiszen az intézmény csatlakozott az ENSZ által meghirdetett, 2021-től 2030-ig tartó Óceánok Évtizede programhoz. Emellett kiemelt téma lesz az állatkert gazdag múltja is, kapcsolódva a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára meghirdetett Budapest 150 emlékév programkínálatához.

A programokra elősorban a felnőtteket, a középiskolásokat, valamint az általános iskola felső tagozatán tanuló gyermekeket várják. A részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, amelyet a Kutatók éjszakája honlapján lehet megtenni.

.