Kutatók éjszakája - Több mint 250 programmal várja az érdeklődőket az ELTE

MTI

2023.09.28. 14:20

A karok programjai.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) pénteken több mint 250 ingyenes programmal, köztük látványos bemutatókkal és izgalmas előadásokkal csatlakozik Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepéhez, a Kutatók éjszakájához - közölte az egyetem az MTI-vel.

Az ELTE kutatói kezdettől fogva részt vesznek az Európai Unió (EU) Bizottsága által kezdeményezett rendezvényen, és minden évben sokakat vonzó előadásokkal mutatják be legújabb felfedezéseiket - írták a közleményben.

A beharangozó szerint az Állam- és Jogtudományi Karon lesz gyermekjogi kerekasztal arról, hogy hogyan lehet segíteni a gyermekeknek; a Bölcsészettudományi Karon AI vezérelt robotkar rajzművészt láthatnak a látogatók vagy akár részt vehetnek esztétikai önismereti műhelyen is. Mint írták, az eseményen fény derül majd arra is, hogyan kapcsolódik egymáshoz Barbie és Buddha.

Idén először csatlakozik a Kutatók Éjszakájához a Gazdaságtudományi Kar, ahol az érdeklődők megtudhatják, hogy mennyi idő eladni egy használt autót, hogy mit lehet tenni Z generációsként a munkaerőpiacon, vagy hogy milyen tényezők befolyásolják a döntéseinket, azaz valóban érzelmeink rabja vagyunk-e.  

Az Informatikai Kar programjainak részeként az érdeklődők megtudhatják, hogy mit lehet kiszámolni a kvantumszámítógépekkel és bepillantást nyerhetnek a jövő iskolájába is.

A Tanító- és Óvóképző Karon szó lesz a távol-keleti archaikus nevelés-oktatás módszereiről, a Társadalomtudományi Karon pedig lesz kocsmakvíz, és beszélgetést rendeznek a társadalmi traumákról.

A beharangozó szerint csaknem 80 különböző program szerepel a Természettudományi Kar kínálatában, ahol lesznek interaktív fizikai kísérletek, megtekinthetőek lesznek azok a felvételek, amelyek az első szuper nagy tömegű fekete lyukról készültek, és be lehet majd jutni a kémikus játszóházába, valamint az ELTE planetáriumába is.

A Pedagógiai és Pszichológiai Karon robotsimogató nyílik, és kiderül az is, hogy mit lehet tenni pszichológiai kísérletekkel a fenntarthatóságért. A szombathelyi Savaria Egyetemi Központban gerincegér bemutató, pneumatikus játékok és kódfejtés várja az érdeklődőket.

A programkínálatban gyerekeknek is szól a tigrisszelidítés és a "Varázslók, boszorkányok, mutánsok és padawanok - a gyermeki jogok fiktív univerzumokban" című előadás.

Az ELTE összes programja elérhető a kutatokejszakaja.hu weboldalon.

.