Szeptember 22-én rendezik meg a Nyitott piacok napját

MTI

2023.09.09. 12:04

A programba 9 vidéki és 16 budapesti helyszín kapcsolódik be.

Megalakult a Vásárcsarnokok, piacok együttműködési fóruma Budapesten; a szerveződés első közös eseménye a szeptember 22-ei Nyitott piacok napja - Piacok éjszakája lesz.

Az együttműködési fórumot a magyarországi vásárcsarnokok és piacok közül 14 szervezet hozta létre, a megállapodást a budapesti Vámház körúti Nagycsarnokban tartott alakuló ülésen írták alá.

Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a hangsúly a szakmai együttműködésen van, jelenleg a vásárcsarnokoknak, piacoknak nincs ilyen jellegű szakmai szerveződése. Az együttműködés megteremti annak lehetőségét, hogy a szektor szereplői a jövőben hatékonyan, összehangolt munkával jelenjenek meg a gazdasági életben, és kommunikáljanak az agráriummal, az élelmiszeriparral és az élelmiszer-kiskereskedelemmel, de főképpen a vásárlókkal és a nagyközönséggel - fejtette ki.

Az alapító tagok új közös projektek indítását tűzték ki célul, egyebek mellett országos szintű szakmai események közös, illetve egymásra épülő megrendezését, termékcentrikus, időszakhoz kötött országos események szervezését, piac-működtetési, technológiához kapcsolódó fejlesztések kidolgozását, koordinálását, szakmai konferenciák szervezését és közös kommunikáció alkalmazását - ismertette az ügyvezető igazgató.

A 14 alapító tag várja a további csatlakozók jelentkezését: a lehetőség nyitott valamennyi, Magyarországon működő vásárcsarnok, piac számára, tulajdonviszonyoktól, működési formától, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.

A fórum első közös eseményét, a szeptember 22-i Nyitott piacok napja - Piacok éjszakáját hagyományteremtő céllal hozták létre az alapítók, a rendezvény elsősorban a vásárlóknak szól, de bemutatkozási lehetőség is az agrárium és az élelmiszeripar számára.

Az eseménnyel a piacozást, mint a tudatos és személyes vásárlást szeretnék népszerűsíteni, megszólítani a fiatalokat, a családosokat, és közvetlenül összekapcsolni a lakosságot a helyi termelőkkel, kereskedőkkel. A nyílt nap keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a vásárcsarnokok működésével, szakmai és építészeti érdekességekkel, és különböző kulturális programok is várják majd a látogatókat - mondta Polákovics Marietta, a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója.

A programba 9 vidéki és 16 budapesti helyszín kapcsolódik be. Az együttműködési fórum minden tagja önállóan dönt arról, hogy nappali vagy éjszakai rendezvénnyel csatlakozik a kezdeményezéshez. A hangsúly azon van, hogy az adott piachoz, vásárcsarnokhoz tartozó agglomeráció, térség, tájegység jellemzői, terményei, termékei és szolgáltatási jelenjenek meg az eseményen - emelte ki az igazgató.

.