Szeptember 23-án tartják az országos BeActive Day-t

MTI

2023.09.11. 21:07

Az országos, ingyenes rendezvényre több ezer mozogni vágyót várnak, ami több mint 100 helyszínen számos együttműködő szövetséggel valósul meg.

Az Európai Bizottság #BeActive nemzetközi mottó égisze alatt zajló kezdeményezése szeptember 23-án az egész országban várja a mozogni vágyókat az aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta: azon dolgoznak, hogy megteremtsék a mindennapi mozgás feltételeit. Az őszi Eurobarométer kutatás szerint a magyarok 59 százaléka soha nem sportol, és ennek drámai következményei vannak. A halásesetek 9,7 százaléka a mozgáshiányos életmódra vezethető vissza egy másik felmérés alapján. A gyerekek között végzett felmérés alapján az elhízott, túlsúlyos gyerekek aránya 2015 óta évről évre nőtt - ismertette.

Számos programot indítottak a rendszeres mozgás ösztönzése érdekében, emellett egy új aktívéletmód-stratégia készül, a Testnevelési Egyetem rekreációs tanszéke koordinálásával. A következő évben mintegy 100 városi közparkba terveznek tájfutópályát építeni - sorolta.

Áttörést hozott a szabadidősportban, hogy az évi mintegy 85 milliárd forint népegészségügyi termékadó (neta) 10 százalékát aktív életmódot szolgáló rendezvények támogatására tudja használni az aktív Magyarországért felelős államtitkárság. Ne találj kifogást! szlogennel kampányt terveznek indítani az aktív életmód népszerűsítése érdekében.

A rendszeres sportolás népszerűsítése, minél szélesebb rétegek, különösen a senior korosztály bevonása a mindennapi testedzésbe a legfőbb célja a Hunactive Szövetség és az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság most indult együttműködésének.

Virág Lajos, a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) ügyvezetője elmondta: az első, országos aktivitáshoz kapcsolódó program a "BeActive Day" lesz, amelyet a Europe Active és az aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával szeptember 23-án tartanak. Az országos, ingyenes rendezvényre több ezer mozogni vágyót várnak, ami több mint 100 helyszínen számos együttműködő szövetséggel valósul meg.

A BeActive Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az Európai Sporthét idén szeptember 23-30. között zajlik Európa-szerte.

A BeActive Day eseményeihez csatlakozhatnak a fitnesz- és testmozgási ágazat kulcsszereplői: sportvállalkozások, fitnesz- és egészségklubok, szabadidőközpontok, a digitális szolgáltatók és a testmozgással foglalkozó szervezetek, egyesületek.

Buranits Ildikó, a Hunactive Szövetség elnöke a sportlétesítmények összefogását említette elsődleges feladatként. A szektort segítő kutatások kialakítása és a nemzetközi kapcsolatok kiépítése érdekében is aktívan fellépnek - tette hozzá.

.