A nagyobb ingatlan lett a vevők legfontosabb célja

MTI

2023.10.06. 14:48

Sokan vesznek nagyobb ingatlant azért is, mert családalapítás miatt van szükségük több helyre.

Az adásvételi adatok alapján ma leginkább az készteti ingatlanvásárlásra a vevőket, hogy nagyobb házba vagy lakásba költözhessenek - közölte az MTI-vel pénteken a Duna House.

Az ingatlanközvetítő szerint Budapesten és vidéken egyaránt ez a legfontosabb oka a vásárlásnak. A szempontok rangsorában háttérbe szorultak az energetikai szempontok, a fenntartási költségek, de sokan vesznek nagyobb ingatlant azért is, mert családalapítás miatt van szükségük több helyre - magyarázta a változás okait a Duna House.

A nagyobb ingatlan korábban is fontos vásárlási ok volt, de a magas energiaárak miatt átmenetileg csökkent a jelentősége. Az idei adásvételek alapján a fővárosban átlagosan 80,6 millió forintot, vidéken megközelítőleg 50 millió forintot kellett fizetnie annak, aki tágasabb otthonra vágyott. A nagyobb ingatlan a tranzakciók 70 százalékában családi házat jelent, az átlagos ingatlanméret Budapesten 93 négyzetméter, vidéken 115 négyzetméter volt eddig.

A közlemény szerint a folyamat tartós lehet, ugyanis a "városi" csok helyébe lépő Csok Plusz támogatás a bővülő családok ingatlancseréjét segítheti 2024-től. Ennek részleteit még nem ismerni pontosan, de Duna House azt tanácsolja az igénylőknek, hogy mihamarabb lépjenek, ha még idén szeretnének számolni a támogatással.

.