A cégek fele létszámbővítést tervez jövőre

MTI

2023.11.18. 11:07

De a munkaadók még óvatosak, kivárnak.

Nőtt az elérhető potenciális munkavállalók száma a magyar piacon, a munkaadók óvatosak, kivárnak; jövőre azonban tízből már öt cég létszámbővítést tervez - közölte az MTI-vel a Profession.hu pénteken.

Az állásportálon 2023 első 9 hónapjában 17 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg a vállalkozások, mint egy évvel korábban; egy álláshirdetésre átlagosan 59 százalékkal többen jelentkeztek, mint az előző év azonos időszakában a Profession.hu idei HR Körkép felmérése szerint.

Kiemelték: a felvételi folyamatok elhúzódnak, 2023-ban a munkáltatóknak csaknem harmada tapasztalta, hogy több költséget és erőforrást vitt el a toborzás. A fizikai munkaköröknél általában sürgetőbb az új kolléga felvétele. A magasabb beosztású szakemberek keresésére több időt szánnak a cégek: átlagosan 1-3 hónap alatt töltenek be egy pozíciót. A felvételi folyamat felsővezetői és a speciális szakértői pozícióknál akár fél évet is igényelhet - ismerteti a közlemény.

A cégek 80 százaléka legalább alkalmanként méri és elemzi álláshirdetéseinek eredményeit. A HR Körkép kutatásában részt vevő szakemberek az átlagosan a legalább 20-25 jelentkezőt bevonzó álláshirdetést ítélik sikeresnek. Kulcselvárásoknak a megfelelő tapasztalat, a végzettség és a bérigény számítanak. A szellemi munkaköröknél a korábbi karrierút és a speciális tudás megléte felértékelődött, a fizikai munkaköröknél pedig jelentős változás, hogy egyre kevésbé számít a jelentkező életkora és lakhelye a munkáltatók számára.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: bizonyos szektorokban a dolgozók akár egészen apró előnyök miatt is hajlandóak a szinte azonnali munkahelyváltásra. Más területeken éppen az jelent problémát, hogy nehéz kimozdítani és megszerezni az értékes munkavállalókat - tette hozzá.

"A jelöltek szakmai kompetenciája gyakran elmarad az elvárt szinttől, miközben a bérigényük kifejezetten magas" - összegezte a kutatást a HR igazgató.

A toborzási és kiválasztási folyamatokra felhasznált források mértékét tekintve a két évvel ezelőtt mért kimagasló optimizmust most egy óvatosabb, de bizakodó várakozás váltotta fel: tízből hat-hét cég stagnálásra számít. Az átlagosnál magasabb arányban jelezték a 2024-re várható HR-költségvetés növelését a személyzeti tanácsadók, azok a cégek, amelyeknél volt és lesz is bérfejlesztés, az évente legalább 100 embert toborzó és a legalább 500 munkavállalót alkalmazó vállalatok - ismerteti a közlemény.

.