Élénkül a lakáspiac az októberi adatok alapján

MTI

2023.11.03. 22:16

Úgy vélik, hogy a most kezdődő élénkülés 2024-re fokozódhat.

Egyre élénkebb a belföldi lakáspiac az októberi adatok alapján, elsősorban a kereslet erősödik - közölte az ingatlan.com az MTI-vel.

Az előző hónap adatai szerint a kereslet országos szinten 17 százalékkal, Budapesten 22 százalékkal nőtt.

Vidéken Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék vezetnek 24 és 30 százalék közötti emelkedéssel.

Az ingatlanközvetítő a csok plusz bejelentésével magyarázta a fellendülést, bár annak hosszabb távú hatásait szerintük még nem lehet pontosan látni. Az új állami lakástámogatásiprogram hatását mutatja, hogy a bejelentése utáni napokban a fővárosi ingatlanhirdetések iránt 20 százalékkal többen érdeklődtek - tették hozzá.

A közlemény szerint a kínálati oldal egyelőre kimaradt a fellendülésből, hiszen októberben az új hirdetések száma még csökkent is 12 százalékkal. A teljes hirdetésállomány ugyanakkor csaknem 20 százalékkal nagyobb, mint 2022 októberének végén, a vevők több mint 150 ezer hirdetésből válogathatnak.

Az ingatlan.com nem számít a jelentős kínálat gyors felszívódására, de úgy vélik, hogy a most kezdődő élénkülés 2024-re fokozódhat. Ennek jelei elsőként a nagyvárosokban látszanak majd, a keresletet a befektetői érdeklődés is fokozhatja - tették hozzá.

.