Az év utolsó napján a dunai árhullám is búcsúzik

MTI

2023.12.31. 13:57

A karácsonyra érkezett szilveszterkor levonul.

A karácsonyra érkezett dunai árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött, és várhatóan elhagyja az országot, így az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

Hozzátették, az elkövetkező napokban a Duna magyarországi szakaszán további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Jövő szombatig nagyobb mennyiségű csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna, a Dráva, a Felső-Tisza és a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható, máshol általában 10-30 milliméter összcsapadék eshet; a napi középhőmérséklet a vízgyűjtő területeken többnyire 0 Celsius-fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani.

Ahol még érvényben van az árvízvédelmi készültség, ott a vízügyesek nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről - tudatta az OVF.

Kitértek arra is, hogy a Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, a Tisza Szegednél hétfőn megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

A közleményben hangsúlyozták, hogy jól vizsgáztak az elmúlt évtized dunai védvonalfejlesztései, a mostani árhullám idején Komáromnál például töredékére csökkent a védekezés kockázata.

A karácsonyi dunai árhullám megmutatta, hogy a vízügyes nyelven "békeidőben" zajló fejlesztések nélkülözhetetlenek - írták.

.