Az Újévi nyitány hangverseny két csatornán követhető hétfő este

MTI

2024.01.01. 13:32

Idén sem maradhat el Erkel Palotása a Hunyadi Lászlóból.

Bartók Rádión és a Dunán követhetik az érdeklődők hétfő este a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös Újévi nyitány hangversenyét, amelyet Káli Gábor vezényel.

Az immár ötödik újévi hangversenyt 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió a Zeneakadémiáról, 18:50-től pedig a Duna csatornán követhetik az estet az érdeklődők. Idén a fiatalabb nemzedéket képviselő Káli Gábor vezényli a koncertet. A Münchenben élő művész számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze - olvasható a tájékoztatóban.

A hangverseny háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője lesz. A műsorban a Győri Balett táncosainak Kodály Zoltán Magyar rondójára, Leo Delibes Sylvia-pizzicato című művére, valamint Csajkovszkij Csipkerózsika szvit-keringőjére és Emmanuel Chabrier Espana című művére előadott produkcióját láthatják a nézők.

A műsor gerincét magyar művek alkotják: megszólal Kodály Magyar rondója, Weiner Szerenádjának egy tétele, Hubay virtuóz kompozíciója a Csárdajelenetekből, a Hejre Kati - idézi a tájékoztató Devich Mártont, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatóját.

Idén sem maradhat el Erkel Palotása a Hunyadi Lászlóból, amely eddig valamennyi Újévi nyitányon elhangzott - hívta fel a figyelmet Devich Márton, aki szerint változatos, színes programmal készülnek a közönségnek. A magyar kompozíciók mellett Dvorák, Gliére, Arban, Chabrier, Hacsaturján, Delibes, Csajkovszkij művei, a koncert végén Hector Berlioz Rákóczi-indulója csendül fel. "Külön öröm, hogy a Zeneakadémia tehetséges ifjú zenészeivel játszhatunk együtt" - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese szerint az Újévi nyitány a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a közmédia együttműködésének "ékköve". "Intézményük ifjú tehetségeinek játéka friss és lendületes, közös muzsikálásuk a nagy tapasztalatú művészekkel emelkedett és egyedi évkezdő hangulatot ígér a Zeneakadémia Nagytermében" - hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös Újévi nyitánya 2020-ban indult hagyományteremtő céllal. A hangversenyeket olyan karmesterek dirigálták mint Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi - áll a közleményben.

.