Csökkenni kezdett a lakásbiztosítások átlagdíja tavaly

MTI

2024.01.24. 22:04

A lakásbiztosítási piac kiemelt eseménye lesz a márciusi lakásbiztosítási kampány, amelynek során az ügyfelek a szerződésük évfordulójának időpontjától függetlenül is felmondhatják meglévő szerződésüket.

A tavaly megkötött lakásbiztosítási szerződések átlagdíja 48 700 forint volt, 8 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es 53 ezer forintos átlagos díj - közölte az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel, saját adatai alapján.

Az átlagdíj csökkenésének legfőbb oka az volt, hogy a megszokottnál többen vizsgálták felül korábban megkötött lakásbiztosítási szerződéseiket és váltottak kedvezőbbre. A piaci aktivitás növekedése a biztosítókat is díjaik felülvizsgálatára, versenyképesebbé tételére ösztönözte - jelezte a biztosításközvetítő.

A lakásbiztosítási átlagdíjak településtípusonként eltérő mértékűek: a fővárosi ingatlanokat tavaly 45 500 forintos átlagos éves díj ellenében biztosították, a megyeszékhelyeken ez az összeg évi 40 ezer forint volt, míg az egyéb településeken 38 100 forint körül alakult az átlagos díjszint.

Legolcsóbban a társasházakban élők szerződtek a biztosítókkal, ők átlagosan 22 400 forintos éves díjat fizettek, a családi házak esetében ugyanakkor 51 800 forint volt a lakásbiztosítások átlagos mértéke.

Az új lakásbiztosítási szerződések között egyre jelentősebb szerepet játszanak a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási termékek. Az Insura.hu adatai szerint a Magyar Nemzeti Bank standard követelményeinek megfelelő, egyszerűen összehasonlítható biztosítások tavaly már az összes új lakásbiztosítási szerződés több mint 30 százalékát tették ki. Ez a változás is hozzájárult az átlagos éves díjcsökkenéshez, mert a verseny hatására a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja jelentősen alatta marad a piacon elérhető, minősítés nélküli lakásbiztosításokénak - ismertette a biztosításközvetítő.

A lakásbiztosítási piac kiemelt eseménye lesz a márciusi lakásbiztosítási kampány, amelynek során az ügyfelek a szerződésük évfordulójának időpontjától függetlenül is felmondhatják meglévő szerződésüket. Ez erősíti majd a már tavaly aktívabbá vált piaci versenyt, ezért a biztosításközvetítő további 5-8 százalékkal mérséklődő lakásbiztosítási átlagdíjakra számít, a szerződésekben lévő szolgáltatások tartalmának bővülése mellett is - fejtette ki a közleményben Kozma Gábor, az Insura vezérigazgatója.

Az Insura független biztosításközvetítő 675 biztosításközvetítő partnerén keresztül 17 biztosító termékeit értékesíti. A társaság online összehasonlító kalkulátorok üzemeltetése mellett mára országos lefedettségűvé tette személyes közvetítői hálózatát is.

.