Felsőoktatás: A felvételizők az idén új pontszámítási szabályra készülhetnek

alon.hu

2024.01.20. 11:57

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni.

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.

2024-től az egyetemek és főiskolák további szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában. A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu oldalon is sok újdonság segíti az érdeklődőket a pályaválasztásban.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

A 2024 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén 500 pontos rendszerben történik.

A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, vagy az érettségi pontok kétszereséből (maximum 400 pont), amelyhez további 100 intézményi pont szerezhető: az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pontokat.

A szakképzésben tanulók esetében a szakmai vizsga eredménye is figyelembe vehető a pontszámítás során.

A jelentkező pontszámát a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják, de nem egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak; azonban az emelt szintű érettségi vizsga előnyt jelent a pontok számításánál.

Fontos változás az elmúlt évekhez képest, hogy az emelt szintű érettségi az érettségi pontok számításánál 100 százalékos értéken, a középszintű érettségi pedig 67 százalékos értéken kerül átszámításra. A pontszámításnál tágabb, nagyobb lehetőség nyílik a középiskolai és az érettségi tantárgyak figyelembevételére: a felsőoktatási intézmények tágabb körben jelölik meg az 5. középiskolai tantárgyat és az érettségi pont számításánál az érettségi tárgyak körét és szintjét.

A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimum ponthatárt is, amely alatt nem lehet felvenni a jelentkezőket.
A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu több felülete is megújult: új a tájékoztató, új az egyetemek, főiskolák meghirdetéseinek felülete. A megújult, új pontszámítási szabályok alapján működő pontszámító kalkulátorban egyszerre három szakra is pontszámot számolhatnak a jelentkezők. A korábbi évek statisztikái és ponthatárai interaktív, új felületen böngészhetőek.

Jelentkezni kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében lehet 2024. február 15-én éjfélig.

A felsőoktatási felvételi eljárás menetét, a pontszámítási módszereket, a meghirdetett képzéseket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további információt az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések tartalmazzák.

.