Az enyhe időjárás alaposan megzavarhatja a növényeket

MTI

2024.02.23. 14:01

Az kellene, hogy ennél nagyobb fagy már ne legyen, amire nagy esély nincs.

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elemzés szerint a hőmérséklet kissé visszaesett a megelőző időszakhoz képest, de az ilyenkor szokásosnál így is 4-6 Celsius-fokkal magasabban, 5-8 fok között alakult. A gyengén felhős, szélcsendes éjszakákon főként az ország keleti felén többször is előfordultak fagyok, de mínusz 5 foknál hidegebb csak a fagyzugokban fordult elő.

Az elmúlt tíz napban országszerte kevesebb csapadék esett a szokásosnál. A talaj mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A belvízfoltok kiterjedése a száraz idő ellenére csak lassan csökkent az Alföldön.

Az őszi vetések viszonylag jó állapotban vannak, de a tartós vízborítást megsínylették a növények, főleg a repce, amely a belvízfoltokban ki is pusztult.

A vegetáció gyors, idő előtti fejlődését kissé megtörték az éjszakai fagyok, a korai csonthéjasok nedvkeringése azonban már a megelőző időszakban megindult. A rügyek már az északi országrészben is megpattantak, délnyugaton pedig a legkorábbi kajszi fajták már virágoznak, egy nagyobb fagynak súlyos következményei lehetnek. Megjegyezték: a kajszi a rügypattanás fázisában mínusz 4 Celsius-fok alatt már károsodik, és korán van még ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy már ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az országban - írták.

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben többször esős, de továbbra is enyhe idő várható. A délies szelet csütörtökön és pénteken még többfelé kísérik erős széllökések, a hétvégétől mérséklődik kissé a légmozgás. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem várható.

.