Hirdetés

Naponta legalább ennyi folyadékot kellene inni

Naponta legalább ennyi folyadékot kellene inni

alon.hu

2024.02.06. 18:07

A pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

Hirdetés

Újabb kutatás bizonyította, mennyire fontos a folyadékfogyasztás.

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.
A jó hidratálás fenntartása megelőzheti, vagy legalábbis is lelassíthatja azokat a változásokat a szívben, amelyek szívelégtelenséget idéznek elő.
Figyelni kell a naponta elfogyasztott folyadék mennyiségére, és azonnal cselekedni kell, ha kevés folyadékot fogyasztunk.

Az emberi szervezetnek naponta átlag 2 liter folyadékra van szüksége a nők, és 2-3 literre a férfiak esetében.

A folyadékfogyasztás pontos mennyiségét a testsúly határozza meg. 

A szakemberek szerint felnőtteknél 10 kilogrammonként 4 deciliter folyadékot kell bevinni naponta, így:

egy 50 kilogrammos ember esetében 2 litert,
egy 60 kilogrammos ember esetében 2,4 litert,
egy 70 kilogrammos ember esetében 2,8 litert,
egy 80 kilogrammos ember esetében 3,2 litert,
egy 90 kilogrammos ember esetében 3,6 litert folyadékfogyasztást jelent naponta.

Egy felmérés kimutatta, hogy sok ember még a minimálisan javasolt folyadékmennyiséget sem fogyasztja el. A szérum-nátriumion a szervezet hidratálásának egy pontos fokmérője: ha az emberek kevés folyadékot fogyasztanak a szérum nátriumion-koncentráció a vérben nő. A szervezet ugyanis akkor vizet tart vissza, aktiválva azt a folyamatot, amelyről közismert, hogy a szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

A sófogyasztásra is figyelni kell

Olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként. A fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron.

Ha kevés a vízben a nátrium, ez késhegynyi sóval is pótolható, emellett a kánikulában a zöldségek fogyasztása is ajánlott, amelyeket szinten meg lehet sózni.

A sófogyasztást az adott hőmérséklethez kell igazítani: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.

A tartós hőség különösen megterhelő lehet a keringési, az anyagcsere-betegségekben szenvedőknek, a mozgásszervi és a mentális betegeknek, valamint a vese- és májproblémákkal küzdőknek.

.