Mit ünneplünk húsvétkor? Miért ünnep nagypéntek? - Minden, amit a húsvéti ünnepről tudni kell

Húsvét

alon.hu

2024.03.23. 12:57

Mit ünneplünk húsvétkor? Miért ünnep nagypéntek? Miért van mindig más időpontban a húsvéti ünnep?

A húsvét időpontja évről évre változik, egyrészt függ a nap-éj egyenlőség időpontjától, másrészt a holdtól is. Húsvétvasárnapja a tavaszi nap-éj egyenlőséget - azaz március 20-át - követő első holdtölte (2024. március 25.) utáni első vasárnap. A húsvét időpontja ezért évről évre változik és így március 21. és április 25. közé bár mikorra eshet.

Mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Húsvétvasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékeznek. A húsvét igazi tavaszváró ünnep is.

Miért ünnep nagypéntek?

Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról.

A megemlékezés már nagycsütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a húsvéti szent háromnap. Ez az egyházi év legfontosabb időszaka. Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézik fel a katolikus templomokban.

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus szenvedésére, halálára és sírba tételére emlékeznek a keresztények. Ezen a napon tilos húst enni, ekkor a legszigorúbb a böjt.

 

Virágvasárnap - 2024. március 24., vasárnap

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap. Ekkor kezdődik a nagyhét, a nagyböjt utolsó hete. 

Nagyhét - 2024. március 24-től húsvétig

nagyhét a nagyböjt utolsó hete. A húsvétra készülés legintenzívebb időszak.

 

Húsvétvasárnap - 2024. március 31.

Húsvétvasárnap ér véget a 40 napos  böjt. Vasárnap reggel kerülhet az asztalra a húsvéti sonka, a kalács és a tojás.

Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A húsvét igazi tavaszváró ünnep is, amelyhez több népszokás is kapcsolódik.

A tojás ősi termékenység-szimbólum: a születés, a teremtés, a megújulás jelképe, amely a kereszténységben a feltámadást szimbolizálja.

húsvéti kenyér, és a kalács áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. 

A húsvét szó magyar neve telitalálat, hiszen azt jelenti, hogy a negyven napos böjt után „húsvételezünk” magunkhoz. A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton este már el lehet ill.  el kell készíteni, vasárnap reggel pedig illik fogyasztani.

Húsvéthétfő - 2024. április 1.

Húsvéthétfő a locsolkodás napja, az egészséget és a termékenységet jelképezi. 

Pünkösd - 2024. május 19. és május 20.

A pünkösdi ünnep, húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul.

 

Húsvéti sonka

Az Ószövetségben a zsidó húsvét eledele a bárány volt, amelynek hiba nélkülinek kellett lennie. Mindez arra emlékeztette a zsidó vallású embereket, hogy az egyiptomi fogság végén bárányvérrel jelölték meg az ajtófélfákat, hogy az egyiptomiak elsőszülöttjeire lesújtó Isten a zsidó emberek házait megkímélje.

Ahogy a húsvéti bárány megmentette a zsidóságot az egyiptomi fogságból, a kereszténység tanítása szerint úgy mentette meg Jézus az egész emberiséget a haláltól, ezért nevezi a kereszténység Krisztust Isten bárányának.

Ezt a jelképet a húsvéti étkezés is tovább élteti. Sok helyen bárányt vagy az arra emlékeztető sonkát esznek. Az egyház húsvétkor hajnali szertartás keretében megszenteli az ételt.

Húsvétkor Jézus feltámadását kiemelten ünnepli a katolikus egyház nyolc napon keresztül.

.