De van, amit mindenképp pótolni kell.
Ha belevágunk, figyelni kell a kimaradó tápanyagok és a folyadék pótlására.
A húsvét előtti nagyböjt alatt a hús elhagyásának kedvező hatásai is lehetnek.
Az állati eredetű zsírok fogyasztásának visszafogása segíti a koleszterinszint csökkenését, a zöldségek fogyasztása pedig növeli a rostbevitelt, ami szintén egészséges.
A böjt jótékony hatású, azonban figyelni kell a kimaradó tápanyagok pótlására.
A hal, a tojás valamint a tejtermékek fogyasztásával nagyrészt pótolhatók az ásványi anyagok, aminosavak, de a vasbevitel alacsony lesz a vörös húsok hiánya miatt.
A vasat viszont lehet hüvelyesekkel, - mint például a lencse, bab vagy borsó - pótolni. De vasban gazdag a tojássárgája, lenmag, az álgabonák (quinoa, köles, amaránt) a pisztácia, a búzakorpa, a tökmag is.
Az egészséges böjt során az ételek mennyiségét is lehet csökkenteni. A folyadékbevitelt ezzel szemben növelni kell.
Nem javasolt a böjt a betegeknek, a gyerekeknek, a kismamáknak. A radikális diéták, divatos fogyókúrák azonban még az egészséges emberek számára is veszélyesek lehetnek.
Kapcsolódó anyag: