Óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás

Nyári időszámítás

alon.hu

2024.03.04. 05:17

Az óraátállítás sokakat megvisel, de bizonyos káros hatásait ki lehet küszöbölni, ha időben elkezdjük magunkat hozzászoktatni az "új időszámításhoz".

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 

Hivatalosan az uniós tagállamoknak a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Míg a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja.

Lássuk, milyen dátumokra esik az idei nyári időszámítás kezdete és a vége!

A nyári időszámítás kezdete:

2024. március 31-én vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára.

Az idei téli óraátállításkor pedig október 27-én vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára. 

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. Magyarországon is 1996 óta ér véget a nyári időszámítás október utolsó hétvégéjén a korábban szokásos szeptember helyett.

A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Az óraátállítást követő néhány napban legyünk különösen óvatosak közlekedésben és a balesetveszélyes otthoni elfoglaltságokat is kerüljük.

.