A hazai autók mintegy 80 százalékát nem védi casco

MTI

2024.04.19. 09:41

Közben 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben.

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.

Az új autók átlagos casco díja az elmúlt negyedévben 243 200 forint volt, míg azok, akik használt autójuk biztosítási évfordulóján váltottak szerződést, átlagosan 163 900 forintot fizettek. A használt autó vásárlásakor kötött casco biztosítások átlagdíja külföldről behozott autó esetében 211 900 forint, míg hazai adásvétel esetén 221 900 forint volt.

A casco mellé a szerződők 34 százaléka köt valamilyen kiegészítő biztosítást is, az év elején a leggyakoribb kiegészítő fedezet az üvegkár-önrészbiztosítás volt, ez tette ki az összes ilyen szerződés 27 százalékát.

A biztosításközvetítő arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai autók mintegy 80 százalékát nem védi casco. Az Insura.hu adatai szerint az első negyedévben megkötött casco biztosítások több mint 17 százalékát legalább 8 éves járművekre kötötték, ami mutatja, hogy a biztosítók az idősebb autóknak is kínálnak már megfelelő casco fedezeteket - jelezték.

Egy év alatt 9-ről 6 százalék alá csökkent a csekkes befizetések részaránya, ami a különféle kártyás fizetési formák terjedése mellett a csekk elhagyásával járó díjkedvezményeknek is köszönhető. Szintén a kedvezmény és a kényelem az oka annak, hogy a legnépszerűbb díjfizetési gyakoriság az egyösszegű éves befizetés, az autósok fele már egy összegben fizeti az éves díjat - közölte az Insura.hu.

Az Insura független biztosításközvetítő 675 biztosításközvetítő partnerén keresztül 17 biztosító termékeit értékesíti. A társaság online összehasonlító kalkulátorok üzemeltetése mellett mára országos lefedettségűvé tette személyes közvetítői hálózatát is.

.