Meghaladta a 2000 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére az első negyedévben

MTI

2024.04.22. 10:09

Ez 15,9 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1779 forinthoz képest.

Az első negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2061 forint volt, ami 15,9 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1779 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn az MTI-vel.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében.

A közlemény idézte Hamrák Viktort, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatóját, aki elmondta, hogy noha a cégek egy része a decemberre előrehozott minimálbéremelés miatt már az előző negyedévben végrehajtotta az esedékes évfordulós béremelést, mégis az idei első negyedév végére a fizikai átlagóradíjak az év vége óta további 109 forinttal tudtak emelkedni, első alkalommal lépve át a 2 ezer forintos szintet.

A szolgáltatási igazgató az éves 16 százalék körüli növekedési ütemről pedig jelezte, hogy ennek köszönhetően a fizikai dolgozók reálbére az előző év azonos időszakához képest 12 százalékkal nőtt. Ennek egyik oka többek között a kisebb mértékben, de továbbra is fennálló munkaerőhiány.

Az összeállítás szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés, ez az érték az 1800-2000 forint közötti sávban mozog. Lefelé Észak-Magyarország lóg ki a mezőnyből az 1700 forint körüli szintjével. Felfelé Közép-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország és a főváros tér el az átlagtól: előbbi régióban 2200 forint, utóbbi területeken pedig már elérte a 2750 forintos szintet is az órabérek átlagos nagysága.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke idén az első negyedévében átlagosan 10,3 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben rámutatott, hogy a 10 százalék feletti bérnövekedés biztosítja a reálbérek újbóli masszív, 6-7 százalékos emelkedését, ezzel párhuzamosan alacsony szinten tartja a fluktuációt: a kilépési forgalom ebben az időszakban 2 százalék alatt maradt.

.