Autókat vásárolt egy férfi embercsempészeknek

MTI

2024.05.27. 12:04

Vádat is emeltek ellene.

A Bajai Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy magyar férfival szemben, aki egy Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezet részére magyar gépkocsikat vásárolt és adott át azért, hogy a sofőrök azzal szállíthassák a migránsokat - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az ügy vádlottja, egy budapesti férfi, 2021 júniusában lépett kapcsolatba az Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezettel, amely a szerb-magyar határ közeléből szállította a migránsokat az osztrák-magyar határhoz, illetve esetenként Ausztriába és más európai uniós tagállamokba.

A vádlott - társával együttműködve - 2021 júniusától 2021 októberéig legalább tizenkét, magyar forgalmi rendszámú gépkocsi megvásárlásában működött közre.

Az autókat nem saját nevükre, hanem ténylegesen nem működő cégek nevére vásárolták meg. A cégeket a vádlott által szerzett hat gépjármű esetében is tulajdonosként jegyezték be a gépjármű-nyilvántartásba, emiatt a férfinak közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell - tették hozzá.

A vádlott és társa az így megvásárolt gépjárműveket - a megbízó utasítását követve - egy budapesti telephelyen adta át moldáv, illetve fehérorosz állampolgárságú sofőröknek. Esetenként az autókat indítókulccsal együtt hagyták a telephelyen.

A vádlott tudta, hogy az általa beszerzett és átadott gépkocsikat migránsok szállításához fogják használni. Egyes gépkocsikat a szállítások megkönnyítése érdekében a bűnszervezet tagjai át is alakítottak, így például kivették a hátsó üléseket vagy lesötétítették a hátsó ablakot - írták.

Az ügyészség a vádlottal egyezséget kötött. A férfit az ügyészség üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével, valamint hatrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza - áll a közleményben.

.