Itt a 45. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye

Tour de Hongrie

MTI/alon

2024.05.13. 11:26

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

 A 45. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:

1. Nys 19:36:00 óra
2. Buchmann 12 másodperc hátrány
3. Poels 18 mp h.
...13. Dina 1:19 perc hátrány

A legjobb magyar Pécsett és az összetettben is Dina Márton volt.

Vasárnap Siófok főteréről vágott neki a - 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő - 173 kilométeres távnak a mezőny. A záróetapot megelőzően a két szakaszsikernél tartó sárga trikós belga Thibau Nys előnye 14 másodperc volt az olasz Diego Ulissi és 16 a német bajnok Emanuel Buchmann előtt, de az összetettben hatodik helyen álló címvédő, a tavalyi kiírásban Pécsen diadalmaskodó svájci Marc Hirschi is mindössze 31 másodperccel maradt el az éllovastól.

Tamásiban, Dombóváron és Orfűn került sor a 2024-es magyar körverseny utolsó három részhajrájára, hogy aztán a helyenként csaknem húszszázalékos meredekségű pécsi Bárány út háromszori megmászása után az állatkert előtt dőljön el az összetett.

Sokan voltak kíváncsiak a siófoki rajtra, az utak mentén is számos néző tekintette meg a záróetapot: együtt lehetett látni a Pókembert és egy indián leányt, egy űrhajós a Nagy pénzrablás című sorozat egyik rablójával közösen üdvözölte a mezőnyt, Tamásiban kivonultak a tűzoltók és traktorokból formált mozgó élőkép is fogadta a bringásokat, akiket lovasfogatról is megnéztek.

A negyedikként célba érő Nys a 99 éves viadal 45. kiírásának első belga győztese lett, Buchmannt és a holland Poelst megelőzve. Az etapot kilenc kerékpáros nem fejezte be.

"Nagyon kemény finálé volt! A szakasz elején jó érzéseim voltak, nagyon erősnek éreztem magam. Az első felmenetel azonban rendkívül nehezen alakult, sokkal jobban szenvedtem, mint vártam. A második már jobb volt, addigra tudtam valamennyire regenerálódni. Ami a végét illeti, valamelyest csalódott vagyok, hogy nem sikerült megszereznem a harmadik etapsikerem, de túlságosan az összetett elsőség járt a fejemben, senkinek nem akartam előnyt adni, ez vezetett ehhez az eredményhez" - értékelt az MTI-nek Nys, aki - Cavendish elől megkaparintva - a zöld trikót is kiérdemelte. - "Nagyon boldog vagyok egy csodálatos hét végén."

A szakaszgyőztes Poels szerint is szenvedős volt a hajrá, amint azt felidézte, ki tudott alakítani egy kis különbséget, a saját tempójában haladt, a sikert pedig igazán az utolsó 150 méteren tartotta meg, ahol már lankásabb volt valamivel az út.
    "Igazán nagyszerű szakaszgyőzelemmel zárni a Tour de Hongrie-t" - tette hozzá.

Dina az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott.

"A szakasz eleje még gyorsabb volt, mint amire gondoltam, 48 és feles átlaggal érkeztünk a hegyekhez. Elég erős szökevénycsoport volt elöl, arra számítottam, hogy neki fogunk ugrani a hegyeknek. A szakasz elején nem éreztem jól magam, de ezek szerint annyira senki sem, így ott tudtam maradni az elejével" - idézte fel. Az utolsó mászást kezdte meg a legkevésbé jó pozícióban, de "a lábai megvoltak", hogy nagyjából megjöjjön az elejében.
    "Boldog vagyok, a fehér trikó megszerzése volt a magyar válogatott egyik célja, örülök, hogy ezt sikerült teljesíteni. Elégedett lehetek ezzel a Tour de Hongrie-val" - fogalmazott Dina, aki az etapot is, az összetettet is a 13. pozícióban zárta.
    A hegyi pontversenyben a belga Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) a szökésben lévő csapattársa segítségével megőrizte elsőségét, így ő vihette haza a piros trikót.

Eredmény, 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km:
1. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) 3:53:27 óra
2. Damien Howson (ausztrál, Q36,5) azonos idővel
3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) a. i
4. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) a. i.
...13. Dina Márton (magyar válogatott) 22 mp h.

További trikósok:
piros (hegyi pontverseny): Siebe Deweirdt (belga, Flanders-Baloise)
zöld (pontverseny): Nys
fehér (az összetett legjobb magyarja): Dina

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:

2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: VALTER ATTILA
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)
2023: Marc Hirschi (svájci)
2024: Thibau Nys (belga)

.