Januártól jön az elektronikus személyi igazolvány

2015.03.31. 10:17

Ujjlenyomatot is tartalmaz majd.

Januártól lehet igényelni az elektronikus személyi igazolványt, amely már ujjlenyomatot is tartalmaz. Az integrált okmányokhoz magasabb adatvédelem is tartozik – az e-személyi információbiztonsági faladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el, de az NBSZ erre a célra felkérhet piaci szereplőket is. A javaslat ugyanakkor soha nem látott információs fegyvert is ad a magyar állam kezébe - írja a napi.hu.

Az új okmány a jelenlegieknél biztonságosabb lesz - ráadásul az az Európai Unió más országokban is elfogadható -, így például belső útlevélként is szolgál, nem beszélve más EU-s országokban is igénybe vehető szolgáltatásokról.

Az új e-személyi chipjébe azonban nem csupán a digitális ujjlenyomat kerülne, hanem számos más funkcióval is felruháznák a jövőben. Ide kerülhet az elektronikus közigazgatási eljárások igénybevételéhez szükséges e-aláírás is, ám ez - a törvényjavaslat indoklása alapján - még nem teljesen biztos.

Az ePass (úti okmány) kártyafunkcióval az elektronikus személyi minden olyan határátlépésnél felhasználható, ahol a schengeni vagy más államközi egyezmények által szabályozott beléptető rendszerek üzemelnek. Ez a funkció nem kiváltja az útlevelet, hanem annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt - írja az az előterjesztés.

Az új elektronikus kártya a közigazgatási eljárásokban az e-azonostáshoz szükséges funkcióval is rendelkezik majd, sőt, a tervek szerint nem csupán a hazai, hanem akár az uniós tagországokban is használható lesz - feltéve, hogy az adott ország kész a határon átnyúló közigazgatási szolgáltatások ellátásra. 

Az e-személyi nagyobb kényelmet nyújt az állampolgár számára, ugyanakkor hatalmas előnyökhöz juttatja az államot. A kormány elé kerülő javaslat lehetővé teszi ugyanis, hogy egy speciálisan megképzett "összerendezési kóddal" egy adott személyről valamennyi nyilvántartást (idegenrendészeti, lakcímnyilvántartó, adóhivatal, társadalombiztosítás, közlekedésrendészet, rendőrségi) összevessenek, magyarán az állampolgár élete nyitott könyvvé válhat a számos állami adatfelhasználó számára.

A kérdés az - amit egyébként a törvényjavaslat fel sem tesz -, hogy az okmányok ilyen mértékű egységesítésével szemben az adatvédelmi megfontolások arányban állnak-e. Vélhetőleg ezért is került már most a kormányzati vita előtt nyilvánosságra a törvényjavaslat.
 

.