Osztrák újság a magyar gazdaságról

2011.12.18. 16:15

A Kurier szerint a különadók, a csökkenő vásárlóerő és a "rajtaütésszerű törvénymódosítások" miatt drámaian mérséklődött az osztrák vállalatok befektetési kedve.

"A megkezdett és már finanszírozott tevékenységeket folytatjuk, de az új befektetésekkel rendkívül visszafogottan bánunk" - mondta a Spar magyar piacért felelős igazgatója, Rudolf Staudinger. Azok számára, akik mégis terjeszkedni akarnak, nehézséget jelent a banki finanszírozás - tette hozzá. "Gyakorlatilag nincs európai bank, amely egy magyarországi projektet finanszírozna" - fogalmazott. A Spar mégsem tervezi a kivonulást Magyarországról, a vásárlóerő gyengülése ellenére a 2011-es évben bevétele 4,5 százalékos emelkedésére számít. Staudinger szerint 2012-ben a vásárlóerő további csökkenése várható az általános forgalmi adó emelése miatt.

Inghild Rumpf, az Osztrák Gazdasági Kamara budapesti kirendeltségének helyettes vezetője azt mondta a Kuriernak, a kormány "kiszámíthatatlan politikája" rendkívül elbizonytalanította a befektetőket, gyakorlatilag leálltak a befektetések. Rumpf sem számít arra, hogy osztrák cégek teljesen kivonulnának a piacról. Az AVE osztrák hulladékgazdálkodási vállalat tulajdonosa, a felső-ausztriai EAG igazgatója a lapnak kijelentette, hogy "minden jogi eszközzel" küzdeni fognak a hulladékgazdálkodás 2013-ra tervezett újraállamosítása ellen, amely 55 millió euró bevételcsökkenést jelentene a számukra. A Prosche Holding igazgatója, Wolf-Dieter Hellmaier arról számolt be, hogy a magyar piac okozza a legnagyobb gondot, 2008-hez képest 70 százalékkal kevesebb autót adtak el idén.

A helyzet javulása nincs kilátásban - írta a lap - , mert legkésőbb 2013-ban újabb pénzügyi gondok várhatóak. Kérdéses a megegyezés a Nemzetközi Valutaalappal - fogalmaztak, felidézve a tárgyalások megszakadását.

Egy külön írásban a lap arról számolt be, hogy 2012-től kevesebb segélyt kapnak a munkanélküliek és erősen szigorítják a jogosultsági feltételeket. A cikk kitért arra, hogy a tartósan munkanélküliek közhasznú munkára kötelezhetőek és felülvizsgálják a munkaképességet. A kormány célja - írták - az előre hozott nyugdíjak arányának csökkentése és az EU-ban legalacsonyabb foglalkoztatás növelése. Az Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat igazgatója nem számít arra, hogy magasabb számban érkeznek magyar munkavállalók Ausztriába. Idén ősszel már sokkal kevesebben érkeztek, mint tavasszal - mondta Herbert Buchinger.

.