Hende Csaba logisztikai raktárbázist adott át a pápai reptéren

2014.03.17. 14:17

Még mindig eszünkbe jutnak a szombathelyi vonatkozások.Magyarországnak rendkívül hasznos a NATO-tagság - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a pápai bázisrepülőtéren hétfőn.

    A miniszter az új logisztikai raktárbázis épületegyüttesének átadó ünnepségén kifejtette, a világtörténelem legerősebb és legsikeresebb katonai szövetség tagjaiként mi is érezzük a kollektív biztonság előnyeit és mi is hozzátesszük a magunkét a biztonság megteremtésére irányuló közös erőfeszítésekhez.

    Különösen fontosak az olyan együttműködések, mint az úgynevezett okos védelem, amikor közösen alakítjuk ki, közösen használjuk és közösen tartjuk fenn bizonyos képességeket – magyarázta a miniszter.

A pápai katonai repülőtér logisztikai raktárbázisának épülete
A pápai katonai repülőtér logisztikai raktárbázisának épülete

    Hozzáfűzte: ennek köszönhetően Magyarország és a NATO Stratégiai Légiszállítási Programban (SAC) résztvevő országok hozzájutottak a stratégiai légiszállítási képességhez, amelyet saját erőforrásaikra támaszkodva nem tudnának fenntartani.

    A SAC olyan sikertörténet, amit a szövetségen belül is szívesen hoznak fel példaként – hangsúlyozta Hende Csaba.

 Hende Csaba honvédelmi miniszter és Horváthné Morosits Judit, a Gesztelyi Zrt.
Hende Csaba honvédelmi miniszter és Horváthné Morosits Judit, a Gesztelyi Zrt. műszaki igazgatója átvágja a nemzetiszínű szalagot a pápai katonai repülőtér logisztikai raktárbázisának avatásán
Fotó: Krizsán Csaba /MTI

 

    Az új raktárbázis korszerű és professzionális feltételeket teremt a bázisrepülőtéren a logisztikai feladatok ellátására, régi adósságunk volt ez - mondta, és hozzátette, szükség és igény szerint az egész régió számára teherrepülőtérként fog szolgálni a bázis.

    Hende csaba kifejtette, a cél egy multimodális légibázis, logisztikai központot létrehozása. A hazai és nemzetközi katonai igények, valamint a gazdaság fejlődésének szolgálatába állítva kell fejleszteni a repteret - hangsúlyozta.

    A NATO-ra szükség van, szükség lesz a 21. században is, mi pedig készen állunk arra, hogy barátainkkal együtt közösen szolgáljuk a szabadságot és a biztonságot - zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

    A pápai repülőtéren három épületből álló, összesen 2336 négyezetméteres raktárbázist hoztak létre az ott szolgálatot teljesítő katonai egységek kiszolgálására.

Alon-kommentár

Több évvel a szombathelyi (vát-porpáci) kínai reptér zátonyra futása után még mindig érdeklődéssel olvassuk a pápai reptér körüli híreket.

2012 őszén ugyanis éppen Hende Csaba jelentette be, hogy – az előzetes tervek ellenére - nem lesz a vasi megyeszékhely mellett teherreptér, helyette a pápai katonai repteret fejlesztik, és majd ez szolgálja ki a régió nagyra törő járműipari elképzeléseit.

A kútba esett reptér ügyéről roppant zavaros és ellentmondásos információk láttak napvilágot.

A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint Vát-Porpác mindig is illúzió volt, „mellyel nagyon sokáig nagyon sok embert lehetett hitegetni”, ugyanakkor „egy senki  által soha nem látott befektetőhöz” kapcsolódott.

Az ellenzék szerint viszont Hende a pápai helyszín támogatásával „méltatlannál vált Szombathely képviseletére”, ugyanakkor olyan hírek is keringenek, hogy a reptér helyszíne egészen magas üzleti és politikai körökben dőlt el.

Mindenesre figyelemre méltó, hogy Kovács Ferenc megyei elnök néhány hónappal a pápai helyszín bejelentése előtt még Kínában tárgyalt, és alapkőletételt ígért.

Nem tudjuk, van-e összefüggés, mindenesetre az idei választásokon a sárvári körzetben már nem ő, hanem Ágh Péter a Fidesz jelöltje. (JA:)

.