Hirdetés

Úgy tűnik, bevált az új parkolási díjzóna Szombathelyen

2015.04.23. 11:10

Megkérdeztük a Szovát, mik az első hetek tanulságai.

Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt, április elsején megváltozott a szombathelyi parkolási rendszer. A kórház körüli területeken (Markusovszky utca, Kórház-köz, Báthory utca, Domonkos utca, Hübner utca, Liszt Ferenc utca, Karinthy Frigyes utca, Deák Ferenc utca, Március 15. tér.) egy negyedik típusú, kék színű parkolási zónát hoztak létre.

Nemcsak olcsóbb (100 Ft/óra) itt a parkolás, mint a belvárosban általában, de az autós automatikusan egy óra grátiszt is kap, abból a megfontolásból, hogy az orvosi vizsgálatok ideje nehezen kiszámítható. (Ha két órát veszünk, akkor hármat kapunk stb.)

Az Alon.hu kíváncsi volt arra, hogy hogyan vált be az új rendszer.

Úgy tűnik, bevált az új parkolási díjzóna Szombathelyen

Jegyvásárlás az SZTK épülete előtti parkolóban


„Az egészségügyi parkolási díjzóna bevezetése beváltotta az elképzeléseket, közel 60 százalékkal csökkent a kórházban töltött kiszámíthatatlan várakozási idő miatt kiszabott bírságok száma április eleje óta” - közölte megkeresésünkre Potyondi Nikolett, a rendszert üzemeltető Szova Zrt. kommunikációs referense.

Hozzátette: a parkolási vétségek – és korántsem csak a fentiek miatt - persze továbbra is vannak, de kevesebb: összesen 17,5 százalékkal ritkábban büntettek az ellenőrök a hónapban az új zónában, mint korábban.

A Markusovszky kórház környékén található parkoló övezetben eddig is magas volt a kihasználtság, a kedvezmények bevezetésével azonban még többen hagyják autójukat az övezetben. A könyvtár és a rendelőintézet környékén a bérletek is olcsóbbak lettek, ennek hatására 15 százalékkal többen váltottak bérletet a zónában, mint amikor többet kellett fizetni érte.

„A SZOVA Zrt. munkatársai folyamatosan figyelik az egészségügyi díjzóna kihasználtságát, illetve a bérletesek arányát és vizsgálják azokat a lehetőségeket, hogy szükség esetén miként lehet korlátozni a negyedik díjzóna egyes parkolóiban a bérletes parkolások számát” - mondta Potyondi Nikolett.

Úgy tűnik, bevált az új parkolási díjzóna Szombathelyen

A Markusovszky kórház előtti parkoló délután 4 óra felé


Megtudtuk azt is, hogy az egészségügyi parkoló övezetben nyolc automata áll az autósok rendelkezésére, működésükkel a változtatás bevezetése óta nem volt gond, hiba nélkül kezelik a negyedik zóna sajátosságait. Lakossági visszajelzések nem érkeztek a változtatással kapcsolatban.

Lapunk tudósítója a helyszínen járva azt tapasztalta, hogy a reggeli órákban a parkolók kb. 90 százalékos kihasználtsággal működtek, délután viszont már bőven volt szabad parkoló a kórház előtt is.

.