Hirdetés

Április 1-től új parkolási rend lesz Szombathelyen

2015.03.24. 14:38

Indul az egészségügyi zóna. Kérdés, hogy mit old meg.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a szombathelyi közgyűlés még tavaly decemberben döntött arról, hogy a Markusovszky kórház környékén úgynevezett egészségügyi díjzónát alakítanak ki, így próbálva úrrá lenni az arrafelé rendszeresen jelentkező parkolási anomáliákon.

Az új rendszer idén április 1-től indul, és ennek kapcsán ma sajtótájékoztatót tartott Puskás Tivadar polgármester, Kecskés László képviselő, az egészségügyi szakmai bizottság elnöke és Kurucz Zoltán, a Szova parkolásügyi részlegének a vezetője.

Kecskés László, Tóth Zoltán és Puskás Tivadar

Kecskés László, Kurucz Zoltán és Puskás Tivadar

Puskás Tivadar közölte a lényeget: néhány nap múlva Szombathelyen már nem három, hanem négy parkolási zóna lesz.

Ez utóbbiba tartozik majd a Markusovszky utca, a Kórház-köz, a Báthory utca, a Domonkos utca, a Hübner utca, a Liszt Ferenc utca, a Karinthy Frigyes utca, a Deák Ferenc utca és a Március 15. tér.

Az úgynevezett egészségügyi díjzóna nemcsak színében (kék) és díjazásában (100 Ft/óra) különbözik majd a többitől, de logikájában is.

Az említett 100 (kevesebb nem lehet) forint ellenében az autós automatikusan egy óra grátiszt is kap, abból a megfontolásból, hogy az orvosi vizsgálatok ideje nehezen kiszámítható. (Ha két órát veszünk, akkor hármat kapunk stb.)

Egyelőre csak az automatáknál lehet jegyet venni, de ha minden igaz, akkor később majd mobillal is lehet fizetni.

Ezzel egyidejűleg vizsgálják, hogyan lehet növelni a parkolóhelyek számát, különös tekintettel a - hosszú idő óta üresen tátongó és mellesleg lapunk által már évek óta parkolónak javasolt – egykori városi strand területére.

Április 1-től új parkolási rend lesz Szombathelyen

Kecskés László mint kórházban dolgozó orvos is üdvözölte az eddig rendkívül problematikus parkolás átalakítását, és megosztotta abbeli reményét, hogy a kórházi dolgozók számára is rendeződik ez a gond.

Az egészségügyi szakmai bizottság elnöke egyben felhívta a figyelmét a Vas Népe egyik februári számára, amelyben az újság „bizonyos értelemben félretájékoztatta” az olvasókat, hiszen azt írta, hogy az egészségügyi díjzóna csak jövő áprilisában indul.

Megkérdeztük

A sajtótájékoztatón az ALON tudósítója abbéli félelmének adott hangot, hogy az új zóna túl közel van a belvároshoz, és gondot jelenthet, ha az emberek rájönnek, hogy itt 100 forintért gyakorlatilag 60 (alap)+ 60 (díjmentes) + 15 (türelmi idő) percet lehet parkolni.

Kurucz  Zoltán elismerte a lehetséges veszélyt, hozzátéve, hogy vizsgálják, hogy mit lehet azért tenni, hogy a területet elsősorba a célcsoport, azaz a betegek használják. Azt is hozzátette, hogy ez nem könnyű ügy.

Kecskés László is „reális veszély”-nek tartotta a felvetést, ő úgy véli, a megoldást a városi strand bevonása jelentené.

Puskás Tivadar szerint minden szabály kijátszható, de nem ez a cél, hanem hogy hanem hogy minél több embernek jobb legyen.

.