Posztumusz díszpolgári címet kap Mindszenty Zalaegerszegen

2012.04.13. 17:16

Posztumusz díszpolgári címet kap Zalaegerszegen Mindszenty József bíboros, aki még apátplébánosként évtizedeken át tevékenykedett a városban, s meghatározó szerepe volt a mai városkép kialakulásában is - mondta a zalai megyeszékhely polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Posztumusz díszpolgári címet kap Zalaegerszegen Mindszenty József bíboros, aki még apátplébánosként évtizedeken át tevékenykedett a városban, s meghatározó szerepe volt a mai városkép kialakulásában is - mondta a zalai megyeszékhely polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) az előző napi közgyűlés döntéseiről szóló tájékoztatón kifejtette: a két világháború között Mindszenty József, akkor még születési nevén Pehm Józsefként, rendkívül erős hatással volt "a város lelkiségére, keresztény identitására", s a városképet meghatározó épületek elkészültére. Említést tett arról, hogy a zárda, a plébánia, a katolikus kultúrotthon, számos lakás és a megyében 18 templom felépítése is a nevéhez köthető, vagyis nemcsak lélekápoló, de építő személyiség is volt.

Pro Urbe-díjat kap Zalaegerszegtől Devecz Miklós, aki az indoklás szerint a város gazdasági életében játszott jelentős szerepet. Része volt a Flextronics letelepítésében - amelynek igazgatójaként is ténykedett -, a Pannon Mechatronikai Klaszter létrehozásában, kezdeményezője volt a zalaegerszegi innovációs központ létrehozásának és a műszaki felsőoktatás megteremtésében is oroszlánrésze volt.

A polgármester szólt arról, hogy az Állami Számvevőszék megvizsgálta Zalaegerszeg gazdálkodását, amelyről megállapította, hogy "a legjobban gazdálkodó városok élén áll". A vizsgált időszakban mindössze 500 millió forinttal növekedett az adósság mértéke, a legkisebb fizetési kötelezettséggel rendelkezik, 2013-ig mindössze 900 millió forintot kell törlesztenie, s a mintegy kétmilliárd forintos hitelállománya teljesen kezelhető a város bevételeihez viszonyítva.

Összesen 18 társasház 560 lakását érintően nyújt támogatást a város az egycsatornás gyűjtőkémények kiváltására. A termofor kémények cseréjének támogatására eredetileg 20 millió forintot szántak, de ezt végül 55 millióra emelték, mert fontosnak tartották, hogy életveszély elhárítását szolgálja a beruházás - jelezte Gyutai Csaba.

A csütörtöki közgyűlésen élénk vita bontakozott ki a gébárti szabadidőközpontban lévő turisztikai létesítményekkel kapcsolatos ügyekről, amelyek kapcsán a polgármester úgy fogalmazott: az ott működő vállalkozással az egész eddigi együttműködést új alapokra kell helyezni. Tisztázni kell a vitás kérdéseket és egyszerű, átlátható szerződéseket kötni, amelyek a város érdekét szolgálják.

A közgyűlésre készült előterjesztés szerint a vállalkozás anélkül építette fel a kempinget, hogy erről megállapodása lett volna a várossal, évek óta nem fizette meg a földterület használatára vonatkozó díjakat, s a fedett termálfürdőben csak részben biztosította a helybélieknek szóló kedvezményeket. Gyutai Csaba ennek kapcsán azt mondta: a vállalkozás 1,5-1,7 milliárd forint értékű beruházást valósított meg a termálfürdő és a kemping felépítésével, s erre az önkormányzatnak nem lett volna lehetősége.

Doszpoth Attila alpolgármester hozzáfűzte: döntésük szerint minden szerződést átvizsgálnak június végéig, s úgy kell lezárni a vitákat, hogy az önkormányzatot kár ne érje. A ki nem fizetett jegyár-kompenzációt és a vállalkozás által vitatott földhasználati járadékot összevetve úgy döntöttek: a városnak járó 5,5 millió forint helyett az Aquacity csúszdapark a működetéshez szükséges vízmennyiséget kap cserébe a vállalkozástól.