A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek a Premontrei Gimnáziumban

2015.02.26. 13:32

2015. február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Palotainé Kali Gabriella, a Sára Sándor által rendezett Memento című film főszereplője volt a vendégünk.

Palotainé Kali Gabriella 1931-ben született Dunaföldváron, elemi iskoláit is itt végezte. Budapesten érettségizett, majd orvosi könyvtár szakot végzett. Egy ideig a német nyelv tanáraként dolgozott, de klerikális nézetei miatt rövid időn belül elbocsátották. Munkája Tatabányához kötötte. A Baracs közeli tanyán 1944-45-ben átélt családi tragédiáról született és 2003-ban könyv formájában is megjelent „SORSOM - SORSUNK c. memoárja. 2005-ben Sára Sándor ennek alapján készítette a MEMENTO c. dokumentumfilmet.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek a Premontrei Gimnáziumban

Gabi néni 13 évesen, serdülő leányként élte meg a háború borzalmait: „Apja a fronton, anyját meggyalázták, nagybátyja felrobbant, sógor bácsit, Terus nagyanyját lekaszabolták a szeme láttára.” Mindezen szörnyűségek ellenére életszeretete és erős hite átsegítette a nehézségeken. Pozitív életszemlélete és a mai fiataloknak szóló üzenete valódi erőforrás: „legyen hited, legyen munkád, amelyben örömödet leled, legyen benned szeretet minden élő iránt.”

Palotainé Kali Gabriella Csók István festőművész örököse, a hagyaték gondozója. Jelenleg Tatán él. Négy gyermeke, tizenhárom unokája és négy dédunokája van.

Galéria

.