Hirdetés

És Rómeó és Júlia (Bük, 2014. május 7.)

2014.04.29. 20:06

Hirdetés

Május 7-én, szerdán, este 7 órától a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárban vendégszerepel Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, előadásukban tekinthetik meg az És Rómeó és Júlia című előadást.

Az estre a belépő elővételben 1.200.- Ft, a helyszínen 1.500.- Ft. Jegyelővételre a Büki Művelődési Központban van lehetőség.

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter egy szerelmespárt alakítanak, egy halálra ítélt, halhatatlan szerelem történetét. Ám varázsos játékukkal életre keltik egész Veronát is. Testük egyben az előadás díszlete is, ők maguk a színház. Gesztusok, mozdulatok fantáziadús jelrendszerével változnak egy pillanat alatt figuráról figurára. Öntörvényű, lázas száguldás, egy drámaköltő zseni kottája alapján.

Ketten vannak a világot jelentő deszkákon. Összesen ketten. Shakespeare világát jelentik.

Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján

"Elmesélünk egy történetet azokkal a lehetőségekkel és szabadsággal, amelyet egy mesélői helyzet megenged. Azzal a korlátlan fantáziával (játékosan mégis komolyan véve), ahogy az ember komolyan beszél a gyerekekkel szerelemről, halálról, tisztességről, barátságról. 
Azt hittem, bizonyos szerepek elmennek az ember mellett. Tévedtem. Csak utolértek. 
De hogy még dajka is leszek, ez váratlan meglepetés. De kellemes. 
A célunk az, hogy megszólaljon a darab mondanivalója, a Shakespeare által írt Rómeó és Júlia." - Rudolf Péter

Díszlet nincs, jelmez nincs. Csak Shakespeare van, és két ember. Ők viszont nem egyszerűen Rómeó és Júlia. Elénk hozzák nemcsak a dráma minden szereplőjét, de azt a hallatlanul összetett, egyszerre mélyen drámai és fergetegesen humoros világot is, amitől William Shakespeare a világirodalom egyik leghatalmasabb alakja lett. Mindezt „pár” mozdulattal. Felmerül a kérdés, vajon lehet-e még egyáltalán a világ egyik legismertebb, számtalanszor feldolgozott színművének interpretációjában valami eredetit alkotni? Bizony, hogy lehet! Nagy-Kálózy Eszternek és Rudolf Péternek például sikerült.
„Duodrámájukban” ketten jelenítenek meg minden karaktert, helyszínt és eseményt. Ebben egy fehér kendőn, egy szemüvegen és a rajtuk lévő csuklyás pulóveren kívül semmi nincs a segítségükre. Ennek dacára hihetetlen rugalmassággal és pontossággal váltanak az egyes karakterek közt.

A néző minden egyes helyzetet együtt él át a szereplőkkel, és ez az, amitől az egész történet hátborzongatóan élővé és aktuálissá válik.