A Nagy Háború Képei a Savaria moziban (2014. november 22.)

2014.11.19. 09:20

A Nagy Háború Képei

Az I. Világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából készült zenekari mű bemutatója Szombathelyen.

A rendezvény védnöke: Harangozó Bertalan Vas megye kormánymegbízottja 

Szilágyi Miklós, az Ostrom Opera – Kőszeg 1532 szerzőjének új zenekari művét – amely Mikos Róbert grafikusművész grafikáira készült – szombaton mutatja be Kőszeg Város Koncert – Fúvószenekara az AGORA-Savária Filmszínház nagytermében, Szombathelyen.

A Beke Áron és Horváth György ötletei alapján készült mű XX. tételben, húsz képpel idézi meg az I. Világháború mindennapjait.

Szilágyi Miklós, az Ostrom Opera – Kőszeg 1532 szerzőjének új zenekari műve Mikos Róbert grafikusművész grafikáira.

Két művészeti ág – a grafika és a zene – összekapcsolásával készült produkciót, amely fizikai és érzelmi síkon, a kép és a hang (zene) segítségével idézi fel azokat a régvolt időket, egyszerű hétköznapokat, amiket a katonák éltek át az I. Világháború alatt. „Nem a harcot, a vért, a zajt akarjuk megjeleníteni,” mondják a művészek, „hanem a lövészárkok csendjét, a mindennapok apróságait, a borotválkozást, táborozást, a levélírást az otthoniaknak, és az emlékezést az el-esett bajtársakról.”

A projekt keretében elkészült 20 grafika – speciális, úgynevezett fotógrafikus technikával. (Lényege, hogy a művész fekete alapra dolgozik, fehér krétával, mint egy a negatív vonalakat megjelenítve. ) A képek korabeli fotók felhasználásával készültek, megtartva a művészi alko-tószabadság adta lehetőségeket. Így a képek történelmileg hiteles, ám mégis egyedi alkotások.

A zeneszerző a kész képekhez komponált tematikus zenét – fúvószenekarra. (A fúvószenekar, mint egy a korabeli katonazenekarok emlékét idézi.) A tételek rövidek, és szervesen illeszked-nek a képekhez.

Az alkotók

Mikos Róbert 1967-ben született Vas megyében. Évtizedek óta dolgozik, mint grafikus, al-kalmazott grafikus a szakmában. Rendkívüli rajztechnikáját különösen a hiperrealista óriás-grafikák elkészítésénél kamatoztatja. Specialitása a fotó – grafikus hiperrealista ábrázolás, ebben a témában 2008-ban rendeztek kiállítást JazzArcok címmel Kőszegen a Várköri Jazz-fesztivál kísérő rendezvényeként.

Szilágyi Miklós karmester zeneszerző 1987-ben született. 2010-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Zenei Intézetében szerzett ének-zenetanár, egyházkarnagyi diplomát kiváló minősítéssel, Alma Mater kitűntetéssel. Karmester, fúvószenekari karnagyi diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte 2013-ban kitüntetéses minősítéssel. Zeneszerzői munkáját díjnyertes kórusművek, fúvószenekari művek, és egy fúvószenekarra írt opera is fémjelzi, mely 2013-ban a Miskolci Operafesztiválon megosztott első díjat nyert. A művet – „Ostrom Oepra – Kőszeg 1532” – idén augusztusba mutatták be Kőszegen Znamenák István rendezés-ében.

A közönség a 15 órakor kezdődő koncert után a kiállított grafikákat is megtekintheti a filmszínház előcsarnokában

A belépés díjtalan. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

A rendezvény megvalósulását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatja.

Információk.:

mail:   szilagyi.music@gmail.com

telefon: Szilágyi Miklós +36-30-2922065

facebook.com/anagyhaborukepei

.