Szex és szocializmus - könyvbemutató (Savaria mozi, 2014. május 8.)

2014.04.29. 12:31

Tóth Eszter Zsófia és Murai András:

Szex és szocializmus című könyvének bemutatója

 2014. május 8. (csütörtök), 18.00

Helyszín: Szombathely, Agora–Savaria Filmszínház

Délegyházi nudistastrand, NDK-s turistalányok a Balatonon, Postinor tabletta, botrányos szépségkirálynő-választás, prostitúció, nyitott házasság, szex a magyar filmekben, Veres doktor az Ifjúsági Magazinban és mindezek hátterében a szocialista erkölcs.

A könyv témáinak hátterét az a Kádár-kori hivatalos álláspont adja, hogy a szocialista ember nevelhető, és nevelése – akár szexuális téren is – társadalmi feladat, tehát közügy: ennek fényében idézzük fel a testiségről, a párkapcsolatokról és a szexualitásról szóló közbeszédet. A fejezetek témáit korabeli újság- és folyóiratcikkek, szociográfiák, filmek és tudományos munkák, valamint interjúk felhasználásával mutatjuk be, és bízunk benne, hogy ezáltal láthatóvá válik a nyilvános és a nem nyilvános szféra határainak folyamatos alakulása is az 1960-as évek közepétől a rendszerváltásig.

Célunk, hogy az olvasó megismerje, mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni, milyen volt a szexuális felvilágosítás. Reményeink szerint a fényképekkel illusztrált könyvből kirajzolódó – korántsem teljességre törekvő – kép segít az elsődleges emlékezet személyes élményeit kiegészítve, a szocialista rendszerhez való ironikus, vagy épp nosztalgikus viszonyunkat tovább árnyalni, a fiatalabb generáció számára pedig ez az áttekintés is hozzájárulhat a Kádár-kor másodlagos emlékezetének kialakításához.

A szerzők:

Tóth Eszter Zsófia PhD (1975) történész, társadalomkutató, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, az ELTE és a Zsigmond Király főiskola oktatója. Fő kutatási területe az 1945 utáni társadalomtörténet és az oral history módszertan.

Murai András (1966) filmtörténész, docens a Nyugat-magyarországi Egyetemen és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán. Kommunikációelméletet, filmtörténetet és kultúraelméletet tanít. Fő kutatási területe a társadalmi emlékezet és a film kapcsolata.

.