Hirdetés

A magyar gobelin 100 éve - kiállításmegnyitó a Képtárban (2015. február 20.)

2015.02.11. 13:25

Hirdetés

„ A magyar gobelin 100 éve” című kiállítással ünnepli a Szombathelyi  Képtár megnyitásának 30-ik évfordulóját.

A kiállítás anyaga a magyar  kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint sorakoztatva fel. A tárlat  - a műfajt megújítójától - Ferenczy Noémi gobelinjeitől indítja ezt  műfajtörténeti kis sétát, kitérve Domanovszky Endre, Plesznivy Károly és  Pekáry István munkásságára egészen a napjainkba készült alkotásokig. 

Láthatók lesznek ezen felül, olyan különlegességek is, mint a  Millecentenáriumra 1996-ban készült „Himnusz” sorozat, mely több múzeum  tulajdonában van és itt most újra együtt lesz látható. A Keresztény  Múzeum jóvoltából pedig a Millénium alkalmából készített „Szt. István és  műve” címet viselő kárpit lesz megtekinthető, mely jelenleg Magyarország  legnagyobb, közel 20 m2 gobelinje.

A magyar gobelin 100 éve - kiállításmegnyitó a Képtárban

Az idelátogató közönség ezen kívül  számos – a Textilriennálékról már ismert névvel fog szembetalálkozni a  válogatáson, olyanokkal, mint: Hauser Beáta, Hager Ritta, Hegyi Ibolya,  Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Péreli Zsuzsa, Polgár Rózsa és Solti Gizella,  hogy csak néhányat említsünk.

Ezzel egyidőben Nyílik: „30 év nagy idő!?” fotódokumentum kiállítás a képtár archívumából 1985. február 20-án ünnepélyes keretek közt került átadásra a közönség  számára, nyíltak meg az első kiállítások. Ettől a naptól kezdve minden  dokumentum, fotó, újságcikk archiválásra került.

Ebből az óriási  anyagból egy olyan válogatást mutatunk be a fotódokumentációnkból,  amelyek a kiállítás megnyitókon, rendezvényeken készültek művészekről,  látogatókról. A fotókon végigkövethetjük az idő múlását.