Peter Gabriel 3D-ben a Savaria moziban (2014. február 7.)

2014.02.04. 22:39

A brit progresszív rock Midász királyának életműösszegző, háromdimenziós koncertjével folytatódik a Savaria mozi Rock klasszikusok sorozata.

Kevés a könnyűzenei életben az olyan előadó, akiről állítható, hogy képtelen hibázni, Peter Gabriel azonban ilyen. Ő a brit popzene koronázatlan királya, a progresszív rock pápája, a gigantikus, látványos színpadképek és show-elemek felkent papja, egyáltalán a kortárs könnyűzene legmeghatározóbb, leghitelesebb képviselője, egy igazi titán, aki közel ötvenéves zenei karrierje során bármihez hozzányúlt, arannyá változott. Még most, 64 évesen is aktív dalszerző, részt vesz különböző humanitárius tevékenységekben, és aktívan küzd világszerte az emberi jogokért.

Már a középiskolás évei végén, 1967-ben megalapította a legendás Genesis együttest, mely addig még sosem látott színpadi produkcióival – jelmezek, ultraibolya fények – és könnyen emészthető, a nagyközönség számára is elérhető, mégis technikás és igényes dalaival újradefiniálta a populáris zenét, és vált a progresszív pop/rock megkerülhetetlen alapcsapatává.

A 2011-ben, a londoni Hammersmith Apollóban rögzített New Blood 3D koncertfilm azonban nem a Genesisről, hanem a Mester szólókarrierjéről szól. A repertoárban olyan halhatatlan szerzemények szerepelnek, mint a Solsbury Hill, a Mercy Street vagy a Red Rain. A koncertfilm címét adó New Blood lemezzel Gabriel egy 46 fős nagyzenekarral értelmezte újra életművének legfontosabb és legsikeresebb tételeit, új arculattal és értelmezési lehetőségekkel bővítve azokat.

Maga Gabriel a következőképpen nyilatkozott a régi-új dalokról egy interjúban: „Grandiózusabbá, színpadiasabbá, sőt drámaibbá váltak a dalok a kísérettel. Lehet, hogy az egyébként is borongós tételek így már túlságosan is nehézzé váltak, de úgy gondoltam, ezt a kockázatot be kell vállalnom.”

  A páratlan koncertélmény a sajtót és a közönséget is lenyűgözte. A köztudottan nehezen meggyőzhető brit könnyűzenei újságírók egyike a következőképpen mesélt az estéről: „Kétségeim voltak, hogy ez a szimfonikus prog-rock orgia működőképes lehet-e. Nem kellett volna. Egy utánozhatatlan estével lettünk gazdagabbak, ami egy hajszálnyival több is volt egy koncertnél két okból is: egyrészt Gabriel, a popénekes nem jelent meg, helyette a vendéglátónk Gabriel, a prog-rocker volt, aki pluszban bolondul a klasszikus zenéért is. Másrészt a setlistbe tudatosan az életmű avantgárdabb megközelítésű darabjai kerültek kiválasztásra, melyek a legszerencsésebben fuzionálnak a nagyzenekari kísérettel.”

Egy szerencsés rajongó pedig így ír Gabriel honlapján az eseményről: „Peter és a háttérénekesek időnként átengedték a reflektorfényt a nagyzenekarnak, hogy rendkívüli szakmai tudásukat bemutathassák. Teljes tűzzel sziporkáztak a Rhythm of the Heat alatt, a vonós- és basszus-szekció pedig életre-halálra harcot vívott egymással a Digging in the Dirt egyes részeinél. A Signal to Noise drámaian súlyos befejezése elképesztően heves ovációt váltott ki mindenkiből.” Ezt az élményt február 7-én, pénteken a szombathelyi közönség is átélheti.

A három dimenzióban felvett előadás, a látványos színpadkép, a tökéletes hangtechnika és természetesen Peter Gabriel dalszerzői és előadói zsenije közösen nyújt minden zenebarátnak és rajongónak egy páratlan, felejthetetlen élményt, mindezt az Agora–Savaria Filmszínház nagytermében, extra nagyméretű vászonra vetítve.

MŰSORVÁLTOZÁS! A New Blood 3D – Live In London időpontja 2014. február 7., péntek 18.00
.