Galeneos szedertortája.
Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kilenc nevezett közül egy szedertorta nyerte a karnevál tortájának megtisztelő címét.
Akkor ezzel kapcsolatban pontos információt nem tudtunk közölni, de most mindent pótolunk.
Galeneos szedertortája
A szeder a rózsafélék családjába tartozik, sötétlila gyümölcsei miatt a népnyelvben fekete málnának is nevezik. Erdei túrák során kellemes meglepetés, ha vad szedret talál a vándor.
A növény egyetlen része sem mérgező. Kevesen tudják, hogy levele gyógynövényként használatos. Már az ókorban is használták Európában és Ázsiában kúra jelleggel. Galeneos, az római hadsereg orvosa, szederlevelet rágatott a katonákkal, hogy erősítse immunrendszerüket és az ínyeket, valamint sebgyógyításra is használták. Ez elsősorban a tannin- és C-vitamin tartalmának volt köszönhető.
A receptúra 3 db 23 cm átmérőjű tortához elegendő.
Kakaós tésztaréteg:
0,2 kg vaj
0,2 l víz
0,05 kg kakaópor
0,4 kg kr.cukor
0,25 kg liszt
0,01 kg szódabikarbóna
2 db tojás
0,1 l natúr joghurt
A vajat a vízzel és a kakaóporral megmelegítjük. Hozzáadjuk a liszttel és kr. cukorral elkevert szódabikarbónát. Hozzákeverjük a tojást, majd a joghurtot.
A tésztát 3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 C-on, 30 percig sütjük.
Szedres tésztaréteg:
3 db tojás
0,15 kg kr. cukor
0,15 kg szeder
0,1 l étolaj
0,07 kg vaj
0,15 kg liszt
0,005 kg sütőpor
1 db citrom leve és héja
Összemérjük az étolajat, a vajat és a citrom levét és héját és a leturmixolt szedret. A tojásokat a cukorral megmelegítjük, habosra verjük, és hozzáadjuk a szedres részhez. Elkeverjük. Ezután az elkevert szárazanyagokat folyamatos keverés közben adagoljuk a tésztához.
3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 C-on 15 percig sütjük.
Szedres betét:
0,5 kg szederpüré
0,18 kg kr. cukor
0,04 kg pálinka
0,3 kg szeder
0,02 kg zselatin
0,098 kg víz
A szederpürét a cukorral, a pálinkával és a szederrel megmelegítjük. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint.
15 cm átmérőjű tortakarikába silpat lapra öntjük. Fagyasztjuk
Vanília betét:
0,6 kg tejszín (35%-os)
0,144 kg tojás sárga
0,09 kg kr. cukor
0,006 kg zselatin
0,03 kg víz
1 db vanília rúd
A tejszínt a cukorral és a vanília rúddal felforraljuk, tojás sárgával besűrítjük, szűrjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ráöntjük a szeder betét tetejére. Fagyasztjuk.
Szedermousse:
0,81 kg szederpüré
0,04 kg zselatin
0,19 kg víz
0,19 kg kr. cukor
0,80 kg tejszín (35 %-os)
0,3 kg szeder
A szederpürét, a szedret és a cukrot melegítjük. Turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Hűtjük. Hozzáadjuk a felvert tejszínt.
Szeder zselé:
0,75 kg lefőzött zselé
0,75 kg szeder
A lefőzött zselét és a szedret összefőzzük és turmixoljuk.
Elkészítés, betöltés:
Alulra kerül a kakaós tésztaréteg. Erre helyezzük a 15 cm átmérőjű betétet, vaníliás résszel felfelé. Erre öntjük a szedermousset, úgy, hogy légmentesen töltsük a karikát és a betét felületét is ellepje. Ráhelyezzük a szedres tésztalapot. Hűtjük. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a szederzselét.
Befejezés:
Szeletenként szedermousse félgömbökkel, szederszemekkel díszítjük.
További kérdése van? karnevaltortaja2014@gmail.com