A Savaria Karnevál hivatalos tortájának a receptje

2014.08.16. 20:00

Galeneos szedertortája.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kilenc nevezett közül egy szedertorta nyerte a karnevál tortájának megtisztelő címét.

Akkor ezzel kapcsolatban pontos információt nem tudtunk közölni, de most mindent pótolunk.

Galeneos szedertortája

A szeder a rózsafélék családjába tartozik, sötétlila gyümölcsei miatt a népnyelvben fekete málnának is nevezik. Erdei túrák során kellemes meglepetés, ha vad szedret talál a vándor.

Galeneos szedertortája

A növény egyetlen része sem mérgező. Kevesen tudják, hogy levele gyógynövényként használatos. Már az ókorban is használták Európában és Ázsiában kúra jelleggel. Galeneos, az római hadsereg orvosa, szederlevelet rágatott a katonákkal, hogy erősítse immunrendszerüket és az ínyeket, valamint  sebgyógyításra is használták. Ez elsősorban a tannin- és C-vitamin tartalmának volt köszönhető.

A receptúra 3 db 23 cm átmérőjű tortához elegendő.

Kakaós tésztaréteg:

0,2 kg vaj

0,2 l víz

0,05 kg kakaópor

0,4 kg kr.cukor

0,25 kg liszt

0,01 kg szódabikarbóna

2 db tojás

0,1 l natúr joghurt

A vajat a vízzel és a kakaóporral megmelegítjük. Hozzáadjuk a liszttel és kr. cukorral elkevert szódabikarbónát. Hozzákeverjük a tojást, majd a joghurtot.

A tésztát 3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 C-on, 30 percig sütjük.

Szedres tésztaréteg:

3 db tojás

0,15 kg kr. cukor

0,15 kg szeder

0,1 l étolaj

0,07 kg vaj

0,15 kg liszt

0,005 kg sütőpor

1 db citrom leve és héja

Összemérjük az étolajat, a vajat és a citrom levét és héját és a leturmixolt szedret. A tojásokat a cukorral megmelegítjük, habosra verjük, és hozzáadjuk a szedres részhez. Elkeverjük. Ezután az elkevert szárazanyagokat folyamatos keverés közben adagoljuk a tésztához.

3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 C-on 15 percig sütjük.

Szedres betét:

0,5 kg szederpüré

0,18 kg kr. cukor

0,04 kg pálinka

0,3 kg szeder

0,02 kg zselatin

0,098 kg víz

A szederpürét a cukorral, a pálinkával és a szederrel megmelegítjük. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint.

15 cm átmérőjű tortakarikába silpat lapra öntjük. Fagyasztjuk

Vanília betét:

0,6 kg tejszín (35%-os)

0,144 kg tojás sárga

0,09 kg kr. cukor

0,006 kg zselatin

0,03 kg víz

1 db vanília rúd

A tejszínt a cukorral és a vanília rúddal felforraljuk, tojás sárgával besűrítjük, szűrjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ráöntjük a szeder betét tetejére. Fagyasztjuk.

Szedermousse:

0,81 kg szederpüré

0,04 kg zselatin

0,19 kg víz

0,19 kg kr. cukor

0,80 kg tejszín (35 %-os)

0,3 kg szeder

A szederpürét, a szedret és a cukrot melegítjük. Turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Hűtjük. Hozzáadjuk a felvert tejszínt.

Szeder zselé:

0,75 kg lefőzött zselé

0,75 kg szeder

A lefőzött zselét és a szedret összefőzzük és turmixoljuk.

Elkészítés, betöltés:

Alulra kerül a kakaós tésztaréteg. Erre helyezzük a 15 cm átmérőjű betétet, vaníliás résszel felfelé. Erre öntjük a szedermousset, úgy, hogy légmentesen töltsük a karikát és a betét felületét is ellepje. Ráhelyezzük a szedres tésztalapot. Hűtjük. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a szederzselét.

Befejezés:

Szeletenként szedermousse félgömbökkel, szederszemekkel díszítjük.

További kérdése van?    karnevaltortaja2014@gmail.com

.