Rendhagyó szerkesztőségi körkérdés: Milyen a vidéki online újságíró élete?

2011.02.28. 10:21

 Nem tudtuk megállni, hogy meg ne kérdezzük a többieket is a kisbetűs életről.

Regon mix

Zalakaroson valószínűleg Guiness-rekordot döntött az egy négyzetméterre eső vidéki (haj, de szeretjük ezt a jelzőt) internetes sajtómunkások száma. Nem tudtuk megállni, hogy meg ne kérdezzük a többieket is a kisbetűs életről.

Ahogy arról az országos sajtó is beszámolt, kétnapos találkozóra gyűltek össze Zalakaroson a Magyar Tulajdonú Független Hírportálok munkatársai, köztük az Alon.hu is.
 
A rendezvényen megjelent és tájékoztató előadást tartott többek között Szalai Annamária, a A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke és Szabó László Zsolt, az MTI vezérigazgató-helyettese is.
 
Tőlük is tudakoltunk ezt-azt, de ha már olyan szépen összegyűltünk hasonló malomban őrlők, lapunk nem tudja visszafogni magát, és több kollegának is feltette az a ravasz és fogós kérdést, hogy „Milyen a vidéki online újságíró élete?”
 
Kerüljön is képbe ön is eme fontos témában!
 
Illés Tibor - Szegedma.hu (Szeged)
 
Illés Tibor
 
Vidéken is olyan az újságírók élete, mint mindenki másé, azaz nem független az adott vidék politikai és gazdasági összefüggéseitől. Térségenként változik, hogy az újságíró milyen témákra tud jobban rámenni. Szeged nem igazán iparváros, a fő profil az oktatás, az egészségügy és - sajnos - a kereskedelem. Nálunk hihetetlen városátalakítás folyik már évek óta, minden feltúrva, kitúrva, mindenféle projektek egymás után indítva. Speciális az is, hogy Szegeden szocialista a polgármester és Fidesz-többségű testület van, amely meg van toldva egy-egy LMP-s és jobbikos képviselővel. A portálunknál az újságíróknak megvan a maguk témája, van, aki a politikát, van, aki az egyetemet vagy a kultúrát viszi. Ez így hatékonyabb és könnyebb, a külsősökkel együtt elég ember is van hozzá.
 
***
 
Wurmbrandt András - Győrinap.hu (Győr)
 
Wurmbrandt András
 
Azt nem tudom, milyen a vidéki újságírók élete, csak azt tudom, milyen a mienk. Ezt azért mondom, mert itt Zalakaroson kiderült, hogy nagyon más az élet Kecskeméten, Szombathelyen vagy nálunk, Győrben. Mi egy önkormányzati tulajdonú cégnek vagyunk az online médiuma, amelynek az elsődleges profilja egy hetilap kiadása. Egy kicsit háttérbe szorulunk a cég printes megjelenése mögött, és munkánk meg is oszlik az online és a nyomtatott verzió között. Eddig az volt az üzletpolitika, hogy a printet részesítettük előnyben, ott jelentek meg először a hírek, információk, de abban bízunk, hogy mindez változni fog majd. Összességében azt hiszem, ma nem könnyű sem a print, sem az online újságíró élete, elsősorban azért, mert nagyon sokféle érdek között kell lavíroznia.
***
 
Oltyán József - Hirös.index.hu (Kecskemét)
 
Oltyán József
 
A vidéki online újságíró élete örömmel teli, mert közvetlenül találkozhat azokkal az értékekkel, melyek az ország számára rejtve maradnak.
 
Kraft Róbert – Somogymegye.us, Somogytv.hu (Kaposvár)
 
Kraft Róbert
 
Vegyes az összkép. A témák hol érkeznek, hol fel kell kutatni őket. A cél az, hogy ne a hírügynökségek, hanem saját anyagainkból dolgozzunk. Sajtótájékoztatóra járunk, riportokat készítünk, megpróbáljunk megszólítani az embereket, ami nem mindig könnyű. Van, amikor könnyű összehozni a napot, és van, amikor éjszaka is dolgozunk, hogy a történések felkerüljenek a portálra. A vidéki online újságíró élete egyébként nem rossz, mert kapcsolatba kerül olyan emberekkel, akik érdekesek és akik számítanak. Ja, igen, és többfelé kell dolgoznia, hogy megéljen.
 
Bereczki Szabolcs - Cívishir.hu (Debrecen)
 
Bereczki Szabolcs
 
A vidéki online újságíró élete nagyszerű, egyszerű és bonyolult. Nagyszerű, mert függetlenségünk van. Nem párttól, politikától és véleménytől vagyunk függetlenek – hisz minden ember tartozik valahova. A függetlenséget a saját tulajdon, a saját képességeink jelentik, az, hogy mindenféle támogatás nélkül tudunk olyan véleményt formálni, amely sok ezer emberrel találkozik. Ez adja a dolog nagyszerűségét és nehézségét is. Az önkormányzati és a most még monopóliumban levő megyei és pártlapok minden eszközzel akadályozzák a munkánkat. Idő kérdése az – és azért vagyunk itt -, hogy mindez megforduljon és egészségesebb viszonyok jöjjenek létre.
 
Csáki Szilárd – Kelethír.hu (Nyíregyháza)
 
Bereczki Szabolcs
 
A mostani gazdasági körülmények között nagyon nehéz fenntartani a motiváltságot, és ez különösen igaz a vidéki kis portálok munkatársaira. Ez összefügg a minőségi újságírás és a minőségi fotózás (én fotós vagyok) kérdésével, azzal, hogy az embernek kedve legyen jó agyagot leadni a szerkesztőségben. Mindez persze pénzfüggő, és most részben azért is vagyunk itt, hogy forrásokat szerezzük és ezáltal emeljük a portálok színvonalát. Az online újságíró helyzetét – ahogy mindig – tovább nehezíti a helyi politika is.

 

.