Rendkívüli közgyűlés Szombathelyen: közösen kérik a lóvét

2012.09.05. 16:57

A közgyűlés elnyerte tetszésünket, nem a tartalma, hanem a formája miatt: 15 perc alatt lezavarták a képviselők. Ennyi idő alatt még összeveszni is alig tudtak.

A közgyűlés elnyerte tetszésünket, nem a tartalma, hanem a formája miatt: 15 perc alatt lezavarták a képviselők. Ennyi idő alatt még összeveszni is alig tudtak.

Valószínűleg azzal kellene kezdeni, hogy a képviselők mennyire barnák voltak és hogyan tréfálkoztak azon, hogy újra látják egymást stb.

A helyzet az, hogy ezeket az apróságokat elfelejtettük megfigyelni, meg különben is üdítően rövid volt a szeánsz, úgy stílusos tehát, ha mi sem engedjük bő lére a mondókánkat.

Rendkívüli közgyűlés

Szóval a képviselők azért jöttek össze szerdán, mert körmükre égett két ügy.

A testületnek rá kellett bólintania egy, az oktatási intézményeket érintő pályázatra (rábólintottak), és igent kellett mondani egy támogatási igényre (igent mondtak).

Bár minden tiszteletünk az oktatásé, a második téma látszik izgalmasabbnak.

A város idén áprilisban már benyújtott már egy, az „önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2012. évi támogatására” szóló 953 millió forintos igényt.

Ebből kapott is több 200 millió forintot, ami jóval kevesebb, mint amennyi kellene, de még így is a legmagasabb összeg volt az országban.

Az önkormányzat most újra a minisztériumhoz fordul, azzal az előterjesztésben álló indokkal, hogy a hiányzó összeg „a város működőképességének biztosításához szükséges”.

Az előterjesztést az ellenzék csont nélkül, de nem megjegyzések nélkül szavazta meg.

Németh Kálmán, korábbi gazdasági alpolgármester (SZTKE) egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy nem valószínű, hogy a kért teljes összeget megadják, másrészt arra a több évtizedes rossz gyakorlatra, hogy az állam folyamatosan gazdasági bizonytalanságban tartja az önkormányzatokat.

Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető lapunk egyik júniusi cikkére hivatkozott, amikor azt mondta, hogy a szombathelyiek országos összehasonlításban is elég adót fizetnek ahhoz, hogy járjon ez a támogatás.

A politikus ezek után a politikai pr mezejére lépett, arra kérve a polgármestert, hogy derítse ki, mi akadályozza meg valójában a váti reptér megépülését, miért változtatta meg a kormány szándékát.

Ha a kormány álláspontja továbbra is az lesz, hogy a reptér turisztikai fejlesztéseket akadályoz, akkor unortodox megoldást javasol: a Simcska-Nyerges páros nyerészkedett már annyit az országon, hogy hozzájárulhatnak a város költségvetéséhez – mondta Czeglédy.

A javaslat szerinte azért is időszerű, mert Puskás Tivadar várhatóan a napokban Sárváron találkozik az érintettekkel.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a LuK 700 munkahelyet létesít a városban.

„Szombathelyen most is jó a helyzet” – állapította meg Puskás Tivadar, majd lezárta a vitát.

Így őszinte örömünkre az egész közgyűlés 15 percig tartott, és amikor kiléptünk a városházáról, a nap ugyanúgy sütött, mint amikor beléptünk.

.